100 Років не хворій і весь час молодій!

100 Років не хворій і весь час молодій!

100 років не болів і весь час молодій!

Кольорова капуста.Рецепти приготування.

Сьогодні я хочу поділитися рецептами приготування страв з дуже корисного овоча — цвітної капусти. Я не займаюся вирощуванням овочів, але, як будь-яка господиня, часто ходжу на ринок. Взагалі в Одесі дуже багато ринків сільськогосподарської продукції, типу Привозу, тому що наш край благодатний і дає щедрі врожаї овочів і фруктів.

Цього року, як ніколи, вродилася цвітна капуста. Про це я суджу по її ціні. Настільки дешевої я її давно не пам’ятаю. Сьогодні на ринку її можна купити навіть по 2 гривні за кілограм (це приблизно 0,3 цента!).

Так як же не скористатися такою нагодою і не приготувати що-небудь смачненьке з капусти!

Є люди, які її не люблять або просто забувають про існування цього прекрасного і потрібного овоча. А між тим, важко переоцінити користь цвітної капусти! Справа в тому, що вона є рідною сестрою білокачанної і брюссельської капусти, броколі, кольрабі сімейства хрестоцвітних і містить велику кількість вітамінів і мінеральних речовин. Крім того, ці овочі — головне джерело глюкозинолатів в харчовому раціоні людини. При їх розщепленні утворюються індоли та інші потрібні сполуки, які допомагають відновити баланс естрогенів у чоловіків і жінок і, таким чином, сприяють профілактиці онкологічних захворювань — раку матки, яєчників, молочних залоз, простати. Ось такий дивовижний овоч — капуста, в тому числі і кольорова! Їжте цвітну капусту в сирому вигляді, готуйте з неї салати, додавайте в супи, відварюйте її та запекайте.Дайте волю своїй фантазії!

Нехай вона буде частим гостем на вашому столі!

  Рецепти приготування цвітної капусти.

Салат з цвітної капусти.

Для приготування салату вам знадобиться невеликий качан цвітної капусти, два-три помідори, редис, одна цибулина, рослинне масло або майонез. Цвітну капусту почистити, промити і розділити на суцвіття. Потім відварити в підсоленій воді, розведеної на половину молоком, протягом 5 хвилин. Вийняти капусту з каструлі, дати стекти воді. Після охолодження додати помідори, редиску, цибулю. Можна додавати й інші овочі за вашим бажанням.

Салат посолити і заправити майонезом або рослинним маслом.

Суп з цвітної капусти.

Для приготування супу вам знадобитися 1,5 літрів води, одна середніх розмірів морква, цибулина, корінь петрушки, невеликий качан цвітної капусти, два або три картоплі, один солодкий болгарський перець, помідор, консервований зелений горошок і пучок зелені петрушки з кропом.

Морква, цибулину і корінь петрушки помити, очистити і дрібно порізати. Овочі обсмажити в олії на сковороді до м’якості. За бажанням в рослинне масло можна додати одну столову ложку вершкового масла.

Почистити картоплю і нарізати кубиками. Помити і нарізати солодкий перець і помідор. У каструлю з киплячою підсоленою водою помістити тушковані овочі, картопля, розділену на суцвіття цвітну капусту, нарізану смужками солодкий перець, шматочки помідора і кілька ложок консервованого зеленого горошку.

Наприкінці варіння суп заправити зеленню петрушки та кропу. Подавати зі сметаною.

Цвітна капуста-пане.

Для приготування страви потрібно качан цвітної капусти, одне або два яйця, дві ложки борошна, три або чотири ложки панірувальних сухарів і 100 г рослинної олії.

Капусту розділити на суцвіття і помістити в киплячу підсолену воду не більше, ніж на 5 хвилин. Кожен шматочок капусти спочатку обваляти в борошні, а потім у збитому яйці і, нарешті, в сухарях. Обсмажувати в добре розігрітій олії до рум’яної скоринки.

Цвітна капуста, запечена по- японськи.

Для приготування страви вам знадобиться невеликий качан капусти, банка консервованої кукурудзи, 100 г сиру, по половина чайної ложки солі, цукру і чорного перцю, пучок зелені петрушки і селери. Для соусу: одна столова ложка борошна, одна чайна ложка вершкового масла, 100 г молока, 100 г 20 — 30% вершків.

Капусту почистити, помити, розібрати на суцвіття і на 5 хвилин помістити в киплячу підсолену воду. Готову капусту відкинути на друшляк і помістити у форму для випікання. Для приготування соусу масло розтопити на сковороді, додати борошно і швидко перемішати. Коли мука просочиться маслом і злегка обсмажити, потрібно налити трошки молока і швидко перемішати. Далі по ложці поступово додавати молоко і вершки і ретельно перемішувати, щоб не було грудочок.

Додати в соус консервовану кукурудзу. Сіль, цукор і чорний перець покласти за смаком. Приготований соус вилити у форму для випікання поверх капусти. Натерти на тертці сир і посипати капусту.

Запікати в добре розігрітій духовці протягом 15 — 20 хвилин. За 5 хвилин до закінчення випікання посипати капусту дрібно нарізаною зеленню.

А тепер пропоную вашій увазі відео рецепт цвітної капусти під соусом.

Смачного! Їжте цвітну капусту і не хворійте!

А якщо вам сподобалася моя стаття, запросіть на мій сайт своїх друзів!

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!