Дивовижні боби какао: користь і шкода від їх використання

Дивовижні боби какао: користь і шкода від їх використання

Дивовижні боби какао: користь і шкода від їх використання

Саме в дитинстві більшість з нас вперше познайомилися з цим дивовижними какао бобом, користь якого полягає не тільки в приємному смаку і кольорі ароматного напою. Наші батьки та бабусі навіть не задавалися питанням, яка від какао користь і шкода. У дитячих садках і школах повсюдно хоча б раз на день дітки отримували в гранованих склянках свою порцію густого напою, завареного на молоці.

А що зараз? Відтоді вже минуло чимало років, і багато вчених, а також прості обивателі задумалися над тим, які корисні властивості какао дарує людському організму і взагалі, чи корисно какао, чи це тільки нічим не підтверджені чутки.

Природно, харчувальних кухарі не сильно намагаються вразити школярів і вихованців дитсадка своїми кулінарними вміннями, а між тим саме через повітряної і смачною пінки надзвичайно цінується цей напій. У какао прихована чимала користь, але також (справедливості заради) необхідно згадати і про можливе його шкоду для деяких людей.

Чим корисне какао, в чому особливість цього напою і плоду? Ось про це і піде мова далі.

Ще в 19 столітті люди, які вживали в їжу цей плід, виявили корисні властивості какао, які полягали в тому, що у людини помітно поліпшувалося настрій і підвищувався життєвий тонус.

Це вже зараз достеменно відомо, що таємниця прихована в міститься в корисному плоді або какао-порошку так званого гормону «щастя», в наукових колах отримав куди більш скромну назву — ендорфін. Він знімає втому, покращує настрій і допомагає в боротьбі з депресією.

Покопавшись ще трохи в заморських бобах, вчені з’ясували ще одну особливість, яка в повній мірі вказує на користь какао. Мова йде про містяться в ньому біологічно активних речовинах, які повною мірою сприяють стимулюванню і активації розумової діяльності, підвищенні працездатності людини, яка його вживає.

В силу своїх сприятливих властивостей, який чинить цей напій на кров’яний тиск людини, її рекомендують до вживання гіпертонікам. Це стало можливим через що міститься в ньому поліфенолу. Також в ньому є ще ряд корисних компонентів, серед яких проціанідіни, знімають стрес, покращують стан і еластичність шкіри, і захищають її від передчасного старіння.

Користь какао неоціненна також і для численних кондитерських фабрик. Це основна сировина для виробництва кондитерських виробів, які володіють цілющими і тонізуючими властивостями. Багато хто використовує шоколад — кінцевий продукт, що виготовляється з какао-бобів — для підняття настрою і зняття стресу.

Фармацевтичні, косметичні та парфумерні компанії всього світу також знають напевно, чим корисний какао, бо активно використовують його на власному виробництві в якості одного з основних компонентів.

Хімічний склад какао не так простий. У ньому міститися такі потрібні для людини білки, вуглеводи, а також фарбувальні, дубильні, ароматичні, органічні, мінеральні речовини. Не варто забувати і про кофеїн на пару з теоброміном.

У загальній складності та окремо всі зазначені речовини сприятливо впливають на судини головного мозку і серця. Теобромін знижує ризик спазмів судин, а значить, зменшується можливість виникнення гіпертонічного кризу у схильних до цього людей. Кофеїн надає тонізуючу (збудливу) дію на серцево-судинну і нервову системи.

При сильному кашлі також рекомендується вживати теплий напій — какао, який пригнічує кашльовий рефлекс.

Останні вишукування вчених з усього світу виявили, що містяться в одній чашці напою антиоксиданти перевищують в п’ять разів кількість цих корисних і потрібних для організму речовин в чорному чаї. в три рази — в зеленому і, навіть, в два рази — в червоному вині!

Це відкриття робить справедливим тезу про те, що какао покращує здоров’я і істотно продовжує життя.

Одночасно з прихильниками, які щосили твердять про користь напою, є і опоненти, які стверджують, що він шкідливий. Шкода какао полягає в можливих алергічних реакціях. За твердженням скептиків, при вирощуванні і подальшої транспортуванні, продукт забруднюється мікотоксинами, обробляється пестицидами і перемелюється на заводах разом з тушками тарганів.

А алергія — це не що інше, як реакція на хітин, що міститься в панцирі комах.

Достовірно спростувати або підтвердити наполегливі чутки неможливо. Варто лише сподіватися, що великі компанії-постачальники належним чином стежать за якість продукції, що поставляється.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!