Гастрит: симптоми, дієта, лікування

Гастрит: симптоми, дієта, лікування

Гастрит: симптоми, дієта, лікування

Гастрит — одне з найпоширеніших захворювань шлунка поряд з виразковою хворобою.

Гострий гастрит виникає в результаті вживання в їжу неякісних продуктів, алкогольних напоїв, занадто холодних або занадто гарячих страв, грубої або жирної їжі, старих жирів. Сприяють розвитку гастриту тривалий прийом у великих дозах окремих медікоментов: препаратів саліцилової кислоти, сульфаніламідів, йоду, бутадиона, стероїдних гормонів. Певну роль відіграють при цьому і алергічні реакції на такі продукти: яйця, полуниця, риба, молоко, квітковий пилок, мед, цитрусові, раки, шоколад, дріжджі.

При харчових токсикоинфекциях, а також при багатьох гострих інфекційних захворюваннях виявляють і гострий гастрит.

Хронічний гастрит — поліпатологіческое захворювання, у розвитку якого домінуючу роль відіграють порушення гормональних і нервових механізмів, які регулюють функцію травлення в організмі людини. Розрізняють хронічний гастрит зі збереженням секреторної діяльності, з підвищеною і недотаточной секреторною діяльності, аж до повної її відсутності (ахлоргидрии).

Хронічний гастрит протікає з періодами загострення і ремісії. При ремиссиях симптоми можуть майже не виявлятися, тому активне лікування в ці періоди не потрібно.

Причини розвитку хронічного гастриту

Екзогенні: порушення харчування (ритму прийому і кількості їжі, зловживання гострою, грубою, гарячою їжею), алкоголь, куріння, нервово-психічні стреси, професійні шкідливості, тривалий прийом медикаментозних препаратів.

Виникненню хронічного гастриту сприяють захворювання зубів, мигдаликів, підшлункової залози, жовчного міхура, а також подагра, цукровий діабет. хронічні септичні процеси в нирках, порушення обміну речовин (ожиріння. дефіцит мікроелементів і вітамінів).

Симптоми гастриту

Для всіх видів гастриту характерні: біль, відчуття тяжкості і розпирання в положечной області, нудота, блювота, порушення апетиту, підвищена дратівливість і стомлюваність, нестійкість стільця.

Хронічний гастрит із збереженою або підвищеною секрецією частіше зустрічається у молодих чоловіків і характеризується печією і запорами.

Хронічний гастрит зі зниженою секрецією супроводжується діареєю, слинотечею, відрижкою, неріятним смаком в роті.

Харчування при гастриті

При гастриті з підвищеною секрецією рекомендують страви, які гальмують шлункову секрецію: картопляне і овочеве пюре з вершковим маслом, відварні м’ясо і риба, вершки, яйця некруто, супи з різних круп. Рекомендується пити цільні свіжовичавлені соки (картопляний, капустяний, морквяний). Соки можна чергувати з травяянимі чаями.

При гастриті зі зниженою секрецією бажано на початку прийому їжі з’їдати продукти, що містять слабкі органічні кислоти (лимонну, яблучну, вугільну, молочну) або випивати трохи свіжовичавленого соку (картопляного, капустяного, морквяного, а луше їх суміші, розведеного водою 1:10).

У раціон при гастриті зі зниженою секрецією включають: некислі молочні продукти, страви з сиру, нежирні сорти м’яса, риби, відварені або приготовані на пару, яйця некруто і у вигляді парових омлетів, вершкове або рослинне масло, круп’яні та овочеві супи бе капусти, каші з маслом або молоком, овочі і фрукти, запечені або на пару. З напоїв — трав’яні чаї, відвар шипшини, мінеральні води.

Не можна вживати: міцні м’ясні, курячі, грибні та рибні бульйони, здобне, чорний хліб, сало, смажені продукти, незбиране молоко, квашені, солоні і мариновані овочі, редьку, редис, капусту, зелений горошок, газовані напої. Обмежують споживання гороху, квасолі, буряків, моркви, винограду.

Вилікувати гастрит можна народними засобами, за допомогою фітотерапії і правильної дієти без медикаментозних препаратів.

При знаходженні хворого гастритом на стаціонарі, його харчування будується з лікувальної Дієті №1 або №2. Їх можна взяти за основу для складання щоденного раціону харчування при захворюванні гастритом шлунка.

Лікування гастриту із зниженою кислотністю шлункового соку

Фітопрепарати повинні складатися за принципом "від простого — до складного" та індивідуальний підбір препаратів.

1. Для регуляції діяльності шлунково-кишкового тракту при зниженій кислотності шлункового соку використовують сік алое (Аптечний препарат) по 1 ст. л. 3 рази на день перед їжею.

2. Материнка: 2 ч. Л. сухої подрібненої трави на 1 склянку окропу, настоювати 20 хв. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день за 20-30 хв до їди в теплому вигляді.

3. М’ята перцева: 10 г сухої трави подрібнити, залити 0.5 склянкою окропу, запарити 30 хв. пити по 1 ст. л. 3 рази на день до їди.

4. Ромашка лікарська. 1 ст. л. сухих квітів залити 1 стакангом окропу, запарювати 30 хв. Пити по 1 ст. л. 3-4 рази на день до їди.

Корисно вживати. цибуля зелена і ріпчаста, часник, редька, хрін, петрушка, селера, ревінь, щавель, квасоля, калина, аґрус, шипшина в будь-якому вигляді.

Хороший, стабільний лікувальний ефект дає курс прийому такого лікарського збору:

Цикорій дикий (корінь) — 2 частини

кульбаба лікарський (корінь) — 2 частини

медунка лікарська (корінь) — 1 частина

перстач прямостоящая (корінь) — 1 частина

шипшина коричний (плоди) — 1 частина

М’ята — 2 частини

мелиса лікарська — 2 частини

деревій звичайний — 1 частина

4 ст. л. суміші заливають 1 л окропу, настоюють 10 хв. Приймати так само, як і попередній настій.

Хороші результати дає прийом настоянки кореня гравілату міського. 1 частина свіжого подрібненого коріння і кореневищ, залити 5 частинами 40% спирту, настоювати 2 тижні. Приймати по 2 ст. л. на ложку води за 2 години до їди 3 рази в день.

Лікування гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку

Основні лікувальні заходи зводяться до слкдующему:

1. Боротьба з пептическим фактором.

2. Зменшення рівня гістаміну в крові і слизовій оболонці шлунка.

3. Лікування власне запалення слизової оболонки шлунка.

4. Дотримання дієти

Важливий індивідуальний підбір ефективних рослин, тривалість і безперервність лікування.

Фітопрепарати:

1. Звіробій продірявлений: 3 ст. л. сухої подрібненої трави на 1 склянку окропу, настоювати 2 години, приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди.

2. Календула (нігтики): 20 г сухих квітів на 1 склянку окропу, настоювати 30 хв, пити по 1-2 ст. л. 2-3 рази на день до їди.

3. М’ята перцева: 10 г сухої трави подрібнити, залити 0.5 склянкою окропу, запарити 30 хв. пити по 1 ст. л. 3 рази на день до їди.

4. Малина дикорастущая: 2 ст. л. подрібненого сухого листя на 1 склянку окропу, запарювати 30 хв. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди.

Корисно вживати. салат городній, чорниця, черемха, шипшина — плоди в будь-якому вигляді.

Глід колючий (квіти) — 2 частини

меліса лікарська (квіти) — 1 частина

кропива глуха серцева (квіти) — 1 частина

вероніка лікарська (квіти) — 2 частини

верес звичайний (квіти) — 2 частини

4 ст. л. суміші залити 2 склянками окропу, настояти 2 години. Приймати по 100 мл 3 рази на день за півгодини до їди.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!