Харчова алергія у дітей

Харчова алергія у дітей

Харчова алергія у дітей

Багато матусі задаються питанням: «Що робити, якщо у дитини харчова алергія?».

Насправді, перші симптоми алергії можуть з’явитися в будь віці, навіть і у літніх людей, але харчова алергія розвивається, як правило, на першому році життя дитини, коли малюк тільки "знайомиться" з безліччю продуктів.

Вона виникає найчастіше від продуктів, які вживає мама, це можуть бути як цитрусові, так і копченості. Причиною так само може бути і порушення стану шлунково-кишкового тракту.

Величезний вплив на появу алергії надає спадковість, особливо в тому випадку, якщо в одного з батьків вона вже є. Імовірність появи харчової алергії у немовляти буде 50%. якщо один з батьків є аллергиком, і 66%, якщо в обох батьків є дана алергія. Крім того, сприяють появі алергії інфекційні захворювання, перенесені матір’ю під час вагітності та проведене у зв’язку з цим лікування антибіотиками, екологічне неблагополуччя навколишнього середовища.

Найбільш часто зустрічається тип алергії — алергічний риніт. Він не є вродженим і розвивається тоді, коли вплив алергенів людина відчуває в найперші роки життя, тому дитяча алергія з роками може слабшати.

Ось перші симптоми того, що у вашого малюка алергічний риніт:

  • чхання (часто три або більше разів поспіль);
  • нежить, тільки якщо секрет носа рідкий, прозорий, водянистий і триває більше 10 днів;
  • почервонілі, роздратовані, що зудять або сльозяться очі;
  • алергічні кола (темні, взбухшіе кола під очима) або «алергічний салют» (часте тертя носа, яке триває більше 14 днів);
  • дихання через рот (дитина-алергік часто дихає через рот, так як йому важко дихати через ніс).
  • Ще один дуже поширений тип алергії — алергічний дерматит ( дитяча екзема або атопічний дерматит ). Це алергічне запалення шкіри. Проявляється він у вигляді висипу, свербежу, почервоніння і припухлості шкіри у малюка. Найчастіше це реакція на чужорідний (незнайомий організму) білок. Виникає він при введенні прикорму і проходить у міру дорослішання.

    Може так само виникнути при переїданні, коли організм не встигає виробляти потрібну кількість ферментів для перетравлення їжі. Висип, який супроводжується свербінням — перший і основний ознака алергічної реакції на що-небудь. Погане екологічний стан навколишнього середовища, неякісні продукти харчування, постійний контакт з алергеном і відсутність лікування можуть дозволити алергії перерости в більш серйозне захворювання.

    Якщо у дитини подібні симптоми, обов’язково звертайтеся за допомогою до лікаря.

    Що може призвести до розвитку харчової алергії?

    Надмірне вживання матір’ю, яка годує високоаллергенних продуктів, таких як коров’яче молоко, сир, шоколад, горіхи, полуниця, апельсини, червона риба та ікра.

    Різкий і ранній переведення дітей на змішане або штучне вигодовування, особливо з використанням неадаптованих молочних сумішей. А так же вживання в якості основного продукту харчування цільного коров’ячого молока на першому році життя малюка.

    Дослідження показали, що серед хворих алергічним дерматитом 85-90% малюків страждають алергією до білків коров’ячого молока. Так само висока чутливість до білка курячого яйця (62%), глютену (53%), білкам банана (51%) і рису (50%).

    Продукти з аллергизирующим потенціалом поділяються на:

    • високий аллергизирующий потенціал (незбиране коров’яче молоко, яйця; ікра; пшениця, жито; морква, помідори, болгарський перець, селера; полуниця, суниця, малина; цитрусові, ананаси, гранати, ківі, манго, хурма, диня; кава, какао; шоколад ; гриби; горіхи, мед);
    • середній аллергизирующий потенціал (яловичина; гречка, овес, рис; горох, боби, соя; картопля, буряк; персики, абрикоси, журавлина, брусниця, вишня, чорниця, чорна смородина, шипшина, банани);
    • низький аллергизирующий потенціал (кисломолочні продукти; конина, м’ясо кролика, індички, пісна свинина, худа баранина; кольорова, білокачанна капуста, брокколі, кабачки, патисони, огірки; зелені сорти яблук і груш, біла і червона смородина, біла і жовта черешня, жовті сорти слив; городня зелень -петрушка, кріп).

    Для того, щоб встановити і усунути причину захворювання, потрібно вести харчовий щоденник (записувати, що дитина з’їла і яка реакція), перебираючи продукти один за одним з інтервалом 5-7 днів.

    У період загострення захворювання для діагностики харчової алергії найбільш доступними є імунологічні методи дослідження. Ці дослідження проводяться на основі аналізу крові і дозволяють визначати специфічні антитіла (класи IgE і IgG) в крові. Вони дозволяють виявляти харчову гіперчутливість до білків продуктів у дітей раннього віку, включаючи немовлят.

    Як лікувати харчову алергію?

    Основа лікування харчової алергії — це дієтотерапія. Основними принципами побудови гіпоалергенної дієти є виключення з харчування продуктів з високим алергічним потенціалом, що містять консерванти, харчові барвники, емульгатори, стабілізатори та заміна виключених продуктів натуральними і спеціалізованими продуктами.

    Таблиця продуктів для гіпоалергенної дієти годуючої мами:

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!