Як правильно готувати рис

Як правильно готувати рис

Як правильно готувати рис

Рис — одна з древніх вирощуваних культур, які значно вплинули на формування цивілізації, принаймні її східній частині. На Сході та Південному Сході рис є основним продуктом харчування, при цьому користуючись заслуженою повагою і любов’ю західній частині світу, це один з найпоширеніших продуктів харчування. Незважаючи на таке солідне «портфоліо», користь рису досі викликає гарячі суперечки, аргументи є і у його прихильників, і у противників.

Рис складається з зародка, оточеного щільної білої оболонкою, на 70% складається з крохмалю, коричневої оболонки, що має в своєму складі велику кількість мінеральних речовин, амінокислот і навіть вітамінів. Основна частина рису при обробці шліфується до білої оболонки, що дає підстави деяким дослідникам говорити про те, що користь рису при цьому повністю втрачається, і залишається лише даремний крохмаль. Насправді це не зовсім так.

Навіть біла оболонка і зародок рису містять амінокислоти і мінеральні речовини, хоч і в менших кількостях, ніж коричнева.

Існує безліч сортів рису, кожен з яких має свої смакові якості і область застосування, але користь рису майже не залежить від сорту, вона залежить лише від обробки. Крім коричневого і білого рису, в даний час популярність придбав ще один варіант — пропарений рис. Пропарений рис виходить шляхом обробки нешліфованого зерна парою, з наступним шліфуванням.

Такий спосіб дозволяє зберегти максимальну користь рису, так як мінерали з коричневої оболонки у великій кількості переходять в зерно, але при цьому рис після приготування має красивий білосніжний колір.

Крім змісту поживних речовин, користь рису проявляється в ще одному цінному властивості — він вбирає в себе і дозволяє вивести токсини, що містяться або в продуктах, уживаних разом з ним, або в організмі, служачи своєрідною губкою. Пам’ятаєте, в дитинстві, коли ми хворіли розладом шлунка, мама чи бабуся нам неодмінно давали рисову кашу? Лікувальні властивості рису в даному випадку якраз засновані на цій його особливості.

Правда, для цього рис необхідно вживати без всяких добавок, так, як його в основному і вживають у країнах Сходу і Південно-східної Азії.

Усміхненість, бадьорість, стрункість і працездатність жителів тих країн, де рис вживається в їжу постійно у великих кількостях, однозначно свідчать на підтримку теорії користі рису.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!