Як приготувати торт Прага — найкращі рецепти

Як приготувати торт Прага - найкращі рецепти

Як приготувати торт Прага — найкращі рецепти

11 січня 2014 0

Пропонуємо вам прекрасні рецепти знаменитого у всьому світі торта Прага, які чудово підійдуть як для святкового застілля, так і для хорошого сімейного вечері.

Ми розповімо, як приготувати торт Прага, поділимося з вами тільки кращими рецептами. Ви знайдете рецепт торта Прага за ГОСТом,

рецепт смугастого торта Прага, а також рецепт ледачого торта Прага і шафранового бісквіта.

Багато туристів, які приїжджають до Чехії, часто сумніваються в тому, що відомий всім торт «Прага» дебютував саме в однойменній столиці. Сумніви відпочиваючих зрозумілі, адже в Чехії важко знайти торт під цією назвою, але не кожен знає, що рецепт легендарного торта разюче схожий з рецептурою більш популярного місцевого десерту «Захер».

Є версія, що цей торт був названий на честь московського ресторану «Прага», де вперше цей десерт був представлений начальником кондитерського цеху, який у свою чергу в середині 50-х років стажувався у чеських кондитерів, там він і перейняв рецепт десерту, але вніс в нього свої тонкощі — шоколадну глазур і шоколадний бісквіт. З тих самих пір торт «Прага» готується відповідно до ГОСТу, хоча сьогодні багато кондитери відходять від основної рецептури. Однак основні інгредієнти все ж залишаються незмінними, і це все той же торт «Прага».

Рецепт торта Прага по ГОСТу

Рецепт торта «Прага» відповідно до ГОСТу досить складний: це і великий склад інгредієнтів, і копітка, непроста технологія приготування. Такий десерту може приготувати не кожна господиня, але якщо слідувати всім необхідним радам класичної рецептури, то все цілком здійсненно.

Інгредієнти для приготування бісквіта:

Яйця — 6 шт. (Білки і жовтки окремо),

Цукор — 150 г,

Вода питна — 20 г,

Згущене молоко — 120 г,

Какао порошок — 10 г,

Ванільний цукор — 1 пакетик.

Масло вершкове — 60 г,

Темний шоколад — 60 г,

Абрикосове повидло або мармелад — 100 г.

Для приготування пишного і повітряного бісквіта в класичному варіанті яєчні білки і цукор (75 р) збивають в густу піну, потім збивають жовтки з цукром, що залишився в в’язкий і тягучий крем. Білки і жовтки, збиті з цукром, змішують разом, поступово додають борошно і какао порошок і перемішують до однорідної маси. На завершення приготування бісквітного тіста в нього додають розм’якшене або розтоплене до кімнатної температури вершкове масло і все ретельно перемішують.

Приготоване бісквітне тісто вливають у форму для запікання діаметром 20 см, попередньо злегка змащену вершковим маслом. Форму з бісквітним тестом поміщають в духову шафу і випікають при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин.

Поки бісквіт запікається в духовці потрібно приступити до приготування крему для торта. Для цього в каструлю вливають питну воду, можна кип’ячену холодну, додають 1 жовток, згущене молоко і ванільний цукор, все ретельно перемішується і ставиться на повільний вогонь. Варити крем необхідно до загустіння маси, постійно помішуючи. Потім крем остуджують і додають в нього розм’якшене і збите вершкове масло і ще раз перемішують. Останній штрих в приготуванні крему для торта «Прага» — це додавання какао порошку, все це збивається в однорідну масу.

Крем виходить злегка пофарбованим в темно-бежевий колір.

Як тільки бісквіт приготувався, його остуджують, а потім розрізають уздовж на три рівних коржа. Один з найважливіших етапів приготування празького торта — це його збірка і промазування. Для початку знадобляться тільки два коржі бісквіту та приготований заварний крем. На заздалегідь приготовану страву або піднос кладеться бісквітний корж, він промащується половиною приготованого крему, потім кладеться другий корж, він також промащується залишилися кремом. На змащений кремом другий корж кладуть останній бісквіт і змащують весь торт абрикосовим повидлом або розтопленим мармеладом.

Торт поміщають в холодильник на 1-2 години.

Тим часом приступають до приготування глазурі, яка буде покривати весь торт. Темний шоколад розтоплюється на водяній бані або в мікрохвильовій печі на низьких температурах, масло розм’якшується так, щоб воно текло, і все перемішується в однорідну масу. Цією глазур’ю обмазують весь торт, не забуваючи про боки, але тільки після того, як він постояв у холодильнику, після покриття торта глазур’ю його краще помістити ще раз в холодильник на ніч для того, щоб він просочився. Прикрашати торт можна чим завгодно: від шоколадної крихти до мелених горіхів. Торт «Прага», приготований за ГОСТом, готовий.

Саме за таким рецептом готувався відомий всім десерт в Радянському Союзі.

Смугастий торт Прага

Ще одним дуже смачним і незвичайним по виду рецептом приготування цього десерту прийнято вважати смугастий торт «Прага», який за смаком трохи м’якше і не такий солодкий, як класичний, за рахунок додавання в бісквітне тісто сметани, а в крем — молока. Отже, торт «Прага» смугастий.

Інгредієнти для приготування бісквітного тіста:

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!