Як вилікувати хронічний гастрит, чи так необхідна дієта?

Як вилікувати хронічний гастрит, чи так необхідна дієта?

Як вилікувати хронічний гастрит, чи так необхідна дієта?

Хронічний гастрит — Це тривалий запально-дифузне захворювання слизової оболонки шлунка. В силу того, що хвороба присутня в організмі тривалий час, запальний процес поступово, але систематично прогресуючи, призводить до дегенерації слизової шлунка. Вона розбудовується і втрачає можливість повною мірою виконувати свої функції.

Ознаки хронічного гастриту у людей зустрічаються все частіше. Медична статистика вказує на факт того, що від 50 до 80% дорослого населення страждає від цього захворювання.

Види хронічного гастриту, загальна класифікація:

  • Хронічний гастрит А (атрофічний).

Аутоімунне захворювання, в більшості випадків носить спадковий характер, може розвиватися і на тлі нескінченного прийому лікарських препаратів, неправильного харчування і систематичного зловживання алкоголем;

  • Хронічний гастрит В (поверхневий, антральний, неатрофіческій). Провокується мікробом хелікобактер пілорі, який, потрапляючи в організм, викликає порушення обмінних процесів і функцій клітин;
  • Хронічний рефлюкс гастрит С. Патологічний стан, що характеризується тим, що постійний занедбаність або рефлюкс кишкового вмісту викликає істотні пошкодження слизової шлунка.
  • Також в відокремлену групу захворювань виділяють хронічний гастрит з підвищеною і зниженою кислотністю. Високий або нормальний рівень кислотності властивий типам В і С, знижена кислотність, відповідно, характерна для гастриту типу А.

    При об’єднанні кількох видів захворювань, діагностується змішаний гастрит. Як правило, в один комплекс з’єднуються поверхневий, ерозивний, гіпертрофічний і геморагічний.

    Причини розвитку хронічного гастриту:

    • Неповноцінне харчування, що містить недостатнє або надмірна кількість найважливіших для організму речовин. Загострення хронічного гастриту відбувається саме в силу того, що людина воліє перетерпіти біль, але не відмовлятися від своїх звичок і переваг в їжі;
  • Патологічні процеси організму, що викликають недостатня кисневе живлення тканин і органів;
  • Хвороби нирок;
  • Тривалий прийом фармацевтичних препаратів;
  • Токсичне пошкодження слизової шлунка;
  • Шкідливості професійного характеру (сполуки свинцю, металевий пил);
  • Стресові ситуації;
  • Алкоголь;
  • Відхилення з боку ендокринної системи (цукровий діабет);
  • Неповноцінна робота жувального апарату;
  • Хронічна печінкова недостатність.
  • Симптоми і ознаки хронічного гастриту:

    Яскраво виражені ознаки хвороба має тільки на перших етапах свого розвитку. Найчастіше захворювання розвивається непомітно, симптоми змащені, що й ускладнює діагностику. Види гастриту, а також рівень рН шлункового соку, зумовили поділ симптоматичних ознак на дві категорії:

    • Симптоми, характерні для атрофічного і хронічного гастриту із зниженою кислотністю: ниючий біль у верхній третині живота, відчуття дискомфорту після їжі, неприємний запах з рота, підвищене газоутворення, бурчання в животі, періодичні запори або послаблення стільця;
    • Симптоми, більшою мірою характерні для ерозивного, поверхневого і хронічного гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку: «голодні» болі в животі вночі або натщесерце, періодична печія, відрижка з кислим присмаком, болі у верхній третині живота після порушення запропонованої дієти.

    Хронічний гастрит, ефективне лікування:

    Вилікувати захворювання можна як у стаціонарі, так і в домашніх умовах. Лікування повинне починатися з дієти. Гастроентерологи рекомендують дотримуватися нижченаведених правил:

    • Напої та їжа повинні бути нормальною температури, що не холодними, але й не гарячими;
    • Тверді продукти важливо ретельно пережовувати;
  • Харчування має бути дробовим — 4-5 разів на день малими порціями.
  • Дієта при хронічному гастриті зі зниженою, нормальною кислотністю передбачає супи, приготовлені на нежирних бульйонах, черствий хліб різних сортів, сухарі, варені і сирі овочі, фрукти. Також дозволяється їсти яйця, каші, чай неміцний, кава.

    При підвищеній функції секреції шлунка наказується дієта, спрямована на нейтралізацію надмірно активного виділення соляної кислоти. Необхідно відмовитися від смаженого. Можна вживати молоко, кефір, негострі сорти сирів, овочі потрібно відварювати, допускається не здобне печиво, нежирні шинка і сосиски.

    Соуси, булки, житній хліб, товсті макарони — виключити.

    Всі перераховані вище заходи спрямовуються як на лікування хвороби, так і на її профілактику. Більш докладно про гастрит, його класифікації і найбільш ефективні методи боротьби з недугою можна дізнатися, записавшись на прийом до Клініки доктора Александрова.

    Записатися на прийом до лікаря

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!