Консервування буряка на зиму: фото рецепти без стерилізації

Консервування буряка на зиму: фото рецепти без стерилізації

Консервування буряка на зиму: фото рецепти без стерилізації

Чим зручно консервування буряка на зиму, так це тим, що в справу йдуть і найменші коренеплоди, і з невеликими дефектами. Головне правило при відварювання буряків — не відрізані хвостики і верхівки, інакше весь сік вивариться, і колір овоча стане малопривабливим.

При відварювання буряків можна додати в рідину трохи цукрового піску і оцту. Дуже популярні рецепти консервування бурякових заправок для борщу, які цілком вживаються як салат або гарнір.

Консервована буряк для борщу

  • 1000 г сирого буряка;
  • 50 г цукрового піску;
  • 20 г крупної солі;
  • 0,450 л води;
  • 75 мл оцту 9%;
  • запашний перець, гвоздика, лавровий лист та ін.
  • Буряк варити до повної готовності і остудити, не виймаючи з рідини, очистити. Нарізати буряк тонкими скибочками або вузької локшиною і розфасувати в стерилізовані банки (0,5 л — оптимальний обсяг). Для маринаду потрібно закип’ятити вказану кількість води з прянощами, сіллю і цукром, влити оцет і ще раз дати закипіти.

    Коли маринад охолоне, залити ним буряк в банках і щільно закрити кришками. Таке консервування буряка без стерилізації вимагає зберігання заготовок в холодильнику або достатньо прохолодному місці.

    Консервування буряка по-корейськи

    На 1000 г буряка:

    • 27 г солі;
    • 55 г цукру;
    • 30 мл оцту;
    • набір спецій для страв по-корейськи або коріандр мелений, перець пекучий мелений, глутамат натрію;
  • 75 мл рослинного масла;
  • 4 очищених зубчика часнику і ¼ маленької цибулини.
  • Домашнє консервування буряка по-корейськи також припускає, що салат буде зберігатися в холодильнику, так як не проходить стерилізацію. Коренеплоди для цієї страви відбираються великого розміру, їх потрібно натерти на спеціалізованій тертці, щоб вийшла довга тонка локшина.

    Буряк відварювати не потрібно! Далі всипати сіль і цукор, перемять руками до виділення соку і перемішати з оцтом і спеціями. Часник і цибулю нарізати дуже дрібно (використовувати прес не бажане) висипати в буряк, що не перемішувати.

    Рослинна олія нагрівати поки не з’явиться білий димок і гарячим вилити в салат з буряка, перемішати. Розкласти по банках з різьбленням для кришок, закрити і поставити в холод.

    Консервований салат з буряка

    На 2 частини сирого буряка по 1 частини:

    • Моркви;
    • Лука;
    • Болгарського перцю;
    • Томатів;
  • Цибулі ріпчастої;
  • Сіль, гіркий перець, цукор за смаком;
  • Олія для обсмажування.
  • Цей рецепт зазвичай використовують, як консервування буряків для борщу, але в підсумку з’їдається він у вигляді салату або закуски до спиртних напоїв. Першими в обробку йдуть цибуля і перець, які слід нарізати соломкою і обсмажити до розм’якшення. Потім натерти сирий буряк і змішати з протертими томатами — тушкувати близько 60 хвилин, обов’язково перемішуючи.

    Гіркий перець розмолоти в м’ясорубці. Всі підготовлені компоненти ретельно перемішати і тушкувати ще близько 20 хвилин. Стерилізувати салат не потрібно, відразу розфасувати по банках і закатати, укрити ковдрою і залишити остигати.

    Буряк натуральна

    На банку об’ємом 1 л:

    • 650 буряка сирої;
    • 50 мл оцту;
    • 5 лютого г великого цукру;
    • 15 г кухонної солі;
  • Горошки запашного перцю, бутони гвоздики, кориця.
  • Коренеплоди невеликого розміру бланшувати протягом чверті години в киплячій воді і без зволікання занурити в крижану воду, після такої процедури не втрачається насичений колір буряка. Далі з овоча зняти шкірку і нарізати пластинками, кубиками або товстою соломкою, дрібні екземпляри консервуються цілком.

    Скласти буряк в тару і затока гарячим маринадом відразу закатати. Для маринаду потрібно киплячу воду посолити, поцукрити і покласти спеції, наприкінці влити оцет. Консервована таким чином буряк ідеально підходить для приготування вінегрету або борщу, втім, сама по собі вона теж вельми смачна.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!