Кориця — корисні властивості та протипоказання

Кориця - корисні властивості та протипоказання

Кориця — корисні властивості та протипоказання

Кориця — корисні властивості і протипоказання. Кориця — найдавніша королева пряностей, відома всім ще з прадавніх часів, але от з чого її отримують, для багатьох залишається загадкою і сьогодні. Так що, перш, ніж розглянути питання про користь і шкоду кориці, давайте ближче познайомимося з цією рослиною.

Насправді, кориця — це висушена кора дерева, фото якого ви можете побачити нижче. Вважається, що найякісніша кориця (цейлонська) росте в Шрі-Ланці. Дивно широке застосування знайшла кориця: використовують її при консервуванні, при приготуванні лікерів, шоколаду, десертів і льодяників, додають до м’ясних страв, фруктам, каші.

Кориці знайшлося застосування і в медицині, косметиці, парфумерії. Її олію використовують в деяких зігріваючих мазях, парфумах, а так само в ліках від застуди.

Кориця — корисні властивості

До складу кориці входять. фосфор, кальцій, марганець, залізо, ефірні масла.

Кориця знижує вміст глюкози в крові, за рахунок чого корисна для діабетиків. Допоможе вона і бажаючим схуднути, тому що сприяє перетворенню глюкози в енергію, а не в жир, і стимулює роботу кишечника. Але щоб ці корисні властивості кориці працювали в повну міру, не варто вживати її з булочками, тістечками та іншими солодощами — це протипоказано для тих, що худнуть в будь-якому випадку.

Так само кориця сприяє зниженню рівня холестерину в крові, що зменшує ймовірність виникнення інфаркту, атеросклерозу, інсульту. Стимулює роботу головного мозку, розширює судини.

Побистрей позбутися від простудних захворювань допоможе кориця з медом. Рекомендована доза — чверть чайної ложки порошку на столову ложку меду. Вживати 3 рази на день.

Крім того, кориця сприяє очищенню печінки і жовчогінною системи. Але на цьому корисні властивості кориці не закінчуються. Вчені стверджують, що кориця має антибактеріальні, протигрибковими і протипаразитні властивостями.

Медичне застосування кориці

Кориця здавна використовувалася лікарями для полегшення страждання пацієнтів. Цінна справжня кориця — лікувальні властивості її багатогранні і ефект порою перевищує користь від медичних препаратів. Тому народні цілителі використовують у своїй практиці притирання і мазі на основі коричного порошку.

Отже, у яких випадках, і за яких нездужання ефективна кора ароматного дерева:

Корицю найчастіше використовують в 3 видах — мазі, настої і сухі суміші. Мазі виробляють виражений зігріваючий ефект, тому рекомендується точно дотримуватися інструкцій, щоб уникнути опіку. Наприклад, класичний рецепт багатофункціонального ліки включає в себе 1 частина порошку кориці і 2 частини меду.

Мед в даному випадку пом’якшує пекучі властивості прянощі і прискорює всмоктування.

Настої виготовляють на основі спирту, тільки кориця використовується не в чистому вигляді, а як ефірна олія. Вдихання масла — це обов’язкова умова позбавлення від сезонних недуг. Необхідно в ємність з гарячою водою накапати не більше 5 крапель на 10 кв. метрів, і під впливом високої температури, цілющий аромат наповнить кімнату.

Процедура не повинна перевищувати 30 хвилин.

Застосування кориці в косметології

Перед застосуванням нового засобу, нехай навіть і натурального, завжди слід проконсультуватися із знаючими людьми: чим характеризується пекуча кориця — користь і шкода, показання, рекомендації щодо застосування, коли слід проявити обережність.

Кориця чудово очищає верхній шар шкіри, однак може викликати роздратування. Тут потрібно зупинитися і пояснити — недовгочасне роздратування від кориці буде завжди незалежно від чутливості шкіри, через раптового припливу крові. Головне, щоб роздратування минуло, а не перетворилося на алергічну реакцію.

Коричне масло додають строго дозовано по 2 краплі на 15 мл базового речовини. В якості бази застосовують крем, молочко, шампунь, бальзам і транспортне масло (будь-яке рослинне або жирне). Кориця в шампунях через розігрівання шкіри сприяє зміцненню коренів, прискоренню росту і регенерації, посилення кровопостачання.

Кориця в кулінарії

Класичним рецептом з корицею вважається пиріг з соковитими зеленими яблуками, відтінених коричн порошком, який підкреслює яскравість смаку і надає незабутній аромат.

Також корицею посипають печиво, маленькі французькі булочки, фруктові і ягідні рулети. Помилково вважати її доповненням до солодкого. Приміром, додана в східні другі страви, проявляє кориця лікувальні властивості в повній мірі.

Справжню цейлонську пряність використовують у приготуванні червоного м’яса. Додавати її слід за 10 хвилин до готовності основного блюда, так як аромат частково повинен зберегтися.

У гарячих зимових напоях використовуються коричні палички — це какао, нині іменується гарячим шоколадом, різновиди кави з пінкою, чай. А ось в охолоджувальних літніх напоях використовується коричний порошок: масала, негус, коктейлі, компот, кисіль, сидр і смузі.

Кориця — протипоказання і шкода

Як і будь-який продукт, корицю потрібно вживати в розумних дозах. Пів чайної ложки в день повинні піти тільки на користь, правда не всякої кориці і не всім.

Кориця протипоказана при вагітності, оскільки може викликати скорочення матки.

Варто відзначити і ще один момент. В кориці міститься шкідлива речовина під назвою кумарин. Але в самій якісною, цейлонської кориці, його дуже мало, в 100 разів менше, ніж в кассии (китайська кориця). У високих дозах кумарин шкодить печінці, може викликати головні болі і гепатит.

Ну от, основні факти про користь і шкоду кориці ми розглянули, тепер розглянемо питання правильного вибору.

Як вибрати корицю?

У першу чергу варто відзначити, що у продажу вона буває у вигляді паличок або у вигляді порошку. Якщо врахувати той факт, що порошок можуть підробити, то надійніше купувати у вигляді паличок. Плюс до цього палички довше зберігають корисні властивості кориці і аромат.

Кориця буває різних видів, і всі вони мають як різні смакові властивості, так і різний склад.

Найвідоміші види кориці:

Цейлонська — Найдорожча і найвідоміша. Вважається кращою за смаковими якостями, вона солодкуватий і трошки пекуча. Так як шкідливого кумарину в ній менше, ніж в інших, то при виборі варто віддати перевагу саме цейлонської кориці.

Зустрічається під такими назвами: справжня кориця, кінамон, благородна кориця.

Китайська — Менш ароматна, ніж цейлонська, і має більш пекучий і різкий смак.

індійська кориця, каси, ароматна кориця, проста кориця.

Малабарская — Має різкий гіркуватий смак.

Циннамон — Відрізняється пряним смаком і гострим запахом.

На свіжість ж кориця визначається тільки по аромату. Чим сильніше і солодше аромат, тим вона свіже.

Як зберігати корицю?

Герметична упаковка, темне і сухе місце — ось і весь секрет зберігання. Якщо дотримуватися цих умов, то палички будуть зберігати свої властивості протягом одного або двох років, а порошок — шість місяців.

Кориця у великих кількостях може бути токсичною, особливо для печінки і нирок. Категорично протипоказана в будь-яких кількостях вагітним і в обмежених кількостях годуючим матусям, оскільки кориця має розігріваються і деяким спазматическим ефектом.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!