Корисні властивості конюшини: зелений доктор у вашому саду

Корисні властивості конюшини: зелений доктор у вашому саду

Корисні властивості конюшини: зелений доктор у вашому саду

Луговий конюшина

Корисності конюшини

Про лікувальні властивості конюшини було відомо ще з найдавніших часів. Наші бабусі користувалися лікувальними відварами, пили чай для оздоровлення та використовували траву в різних страви. У стародавньому Китаї ж ця рослина дуже шанувалося.

Зараз конюшина використовується в основному в народній медицині. Причому в хід йде все рослина від квіток до корінців.

Лікарська рослина конюшина відомо своїм багатим запасом вітамінів і мікроелементів. У ньому можна знайти:

  1. вітаміни групи B, A, E, C, K, каротин
  2. мікроелементи: магній, мідь, хром, кальцій, залізо, фосфор, калій, свинець, сірка, кремній, натрій, алюміній, марганець, цинк, нікель, кобальт
  3. мінеральні та смолисті речовини
  4. органічні кислоти
  • аскорбінова і саліцилова кислота
  • ефірні і жирні олії
  • дубильні і смолисті речовини.
  • Для жінок з першими ознаками старіння буде цікавий такий компонент, як біохінон A, який містить коензим Q10. Як відомо, цей елемент сприяє регенерації тканини і омолодження. Так само в конюшині можна знайти вуглеводи, білки, жири, протеїн, клітковину, цукру, різні смоли.

    У коріння рослини міститься протигрибковий речовина.

    Застосовується в косметології

    Конюшина проти недуги

    Лікарські трави, безумовно, корисні, а вже конюшина всього себе віддає для нашого здоров’я. Ця рослина в пріоритеті в народній медицині різних країн. А вже кількість недуг, з якими він допомагає впоратися, просто вражає.

    Та й для профілактики приймати різні продукти з конюшини буде не зайвим. Зазвичай використовують конюшину луговий червоний.

    Конюшина — природний антисептик, він знезаражує рани, виразки, опіки, зменшує пухлини, сприяє їх якнайшвидшому загоєнню і зупиняє кров. Він корисний при шкірних захворюваннях, екземі. При зовнішньому застосуванні рекомендуються ванни з конюшини і примочки.

    Так конюшина має болезаспокійливу дію.

    Лікарські препарати з конюшини допоможуть впоратися з простудними захворюваннями своїми відхаркувальні, сечогінні, потогінні, протизапальні властивості. Засобами, заснованими на конюшині, легко збити температуру. З настоями з конюшини не буде страшною алергія. Жовчогінні і протимікробні властивості будуть корисні при захворюваннях печінки.

    А захворювання серцево-судинної системи підуть з допомогою сечогінних і протинабрякових засобів.

    Настоянки для полоскання будуть необхідні при запаленні порожнини рота і горла. Ними ж можете промивати очі для профілактики або лікування кон’юнктивіту. Речовини в складі конюшини дозволяють знизити шуми у вухах, зменшити запаморочення. Так само знижує артеріальний і внутрішньочерепний тиск.

    Конюшина тонізує, зміцнює і збільшує апетит, що просто необхідно видужуючому.

    Ось ще кілька захворювань, при яких конюшина буде хорошим лікувальним засобом:

    • недокрів’я
    • атеросклероз
    • пронос
  • отруєння
  • золотуха
  • захворювання легень, нирок і сечового міхура
  • ревматизм
  • грижа
  • епілепсія
  • головні болі
  • діабет
  • подагра
  • неврози
  • рак.
  • Відвари і настої конюшини допомагають впоратися з жіночими проблемами. Вони полегшують менструальний цикл, полегшують клімактіческій період. Після пологів конюшина помогае жінці відновитися і сприяє утворенню молока.

    Конюшина здійснює очищення всього організму від токсичних речовин і допомагає при кисневому голодуванні.

    Допомагає впоратися з жіночими проблемами

    Лікувальні рецепти

    В епоху поголовного використання комп’ютерів очі сильно напружуються і легко втомлюються. Тому багатьом знадобиться наступний рецепт відвару для очей. 3 чайні ложки квітів конюшини залити склянкою окропу і настоювати годину в закритій ємності.

    Процідіть і приймайте по? склянки 4 рази на день за 20 хвилин до їжі.

    Настої виліковують і полегшують симптоми багатьох хвороб. Наприклад, від застуди та для її профілактики допоможе наступний настій: 2 склянки сухого конюшини залийте літром окропу і дайте настоятися. Процідіть і приймайте 2 рази на день.

    При атеросклерозі необхідно 2 столових ложки подрібненого конюшини залити 500 мл горілки і настоювати протягом десяти діб і тіні. Процідіть і приймайте по 1 столовій ложці в обід і перед сном.

    Для очищення крові скористайтеся наступним рецептом: 5 сухих суцвіть конюшини залийте 250 мл окропу. Залиште на 15 хвилин, процідіть і додайте чайну ложку меду. Приймати слід по 2 чашки раз на день протягом одного-двох місяців. При недокрів’ї та головному болю 1 столову ложку подрібненого конюшини залийте склянкою окропу і настоюйте 40 хвилин.

    Приймайте по 2 столові ложки тричі на день перед їдою.

    Є багато народних рецептів

    Кулінарія з конюшиною

    Конюшина активно використовується в кулінарії. З нього можна виготовити салат, чай, масло; додається в супи та другі страви. Ось лише деякі рецепти:

    1. Салат з конюшини. Відваріть 80 грам рису в підсоленій воді, висушіть і змішайте з 2 столовими ложками апельсинового соку. ? стакан червоного лугового конюшини зі світлим малюнком на листочках промити, обірвати листя і порізати. Змішайте рис, конюшина, 2 столові ложки оливкової олії і 2 чайні ложки свіжої м’яти.

    Викладіть на блюдо і вкрасти м’якоттю апельсина. Можете подавати столу.

  • Чай з конюшини. Змішайте одну частину сухого звіробою і головок конюшини і дві частини листя смородини. Це буде заварка.
  • Масло з конюшиною. Змішайте 100 гр масла, 100 гр тертого сиру, 10 головок конюшини і чайну ложку насіння кмину або кропу. Можете додати сіль і перець.
  • Протипоказання

    Протипоказання у конюшини, як у будь лікувальної трави теж існують. Не рекомендується приймати настої при варикозному розширенні вен, тромбофлебітах, після інсульту або інфаркту. Слід утриматися від прийому рослини при діареї, болях у шлунку і деяких захворюваннях серця. Вагітним жінка конюшина так само протипоказаний.

    Так як настої і відвари з конюшини є лікувальним засобом, то перед їх застосуванням рекомендується проконсультуватися з лікарем.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!