Корисні властивості руколи

Корисні властивості руколи

Корисні властивості руколи

Рукола — ця італійська гостя з’явилася на нашому столі порівняно недавно, але вже встигла завоювати популярність. Причина цього криється не тільки в тому, що до складу цієї рослини входить цілий комплекс корисних речовин: рукола багата клітковиною, вуглеводами, кальцієм, магнієм, вітамінами А, Е, К, С, вітамінами групи В, фосфором, марганцем, білками. Крім цього рукола — продукт низькокалорійний: у 100 г салату міститься всього 25 кілокалорій.

Але і це ще не все, часте вживання руколи надає просто чудодійний вплив на організм. Так чим корисна рукола?

Додаючи щодня до свого раціону цей вид салату, ви гарантовано зможете підвищити свій імунітет, поряд з цим стимулюється робота шлунково-кишкового тракту, покращаться обмінні процеси. Зелень надає зміцнюючу дію на стінки судин, сприяє підвищенню гемоглобіну, а також підвищує здатність організму боротися зі стресами і зміцнює нервову систему.

Крім цього, користь руколи полягає в її антибактеріальному, тонізуючому, антиокислювальні і сечогінну дію на організм. Цей салат надзвичайно корисний для хворих цукровим діабетом, ожирінням, виразкою шлунка.

Саме антіязвенний властивості у цієї рослини заслуговують особливої ​​уваги. Щоденне вживання руколи в їжу дуже ефективно при ураженні стінок шлунка. Крім цього, вчені нещодавно виявили у руколи ще одна властивість — рослина здатна боротися з раковими клітинами.

Це ще один незаперечний аргумент на користь того, що ця зелень обов’язково повинна бути на вашому столі.

Не оминула увагою цю цінну зелень і народна медицина, яка рекомендує використовувати руколу при шкірних захворюваннях, а її сік — як засіб у боротьбі з веснянками і мозолями.

Низький вміст калорій в цьому продукті дозволяє вживати його в необмежених кількостях під час дієт і розвантажувальних днів. Як бачимо, ця зелень дає можливість не тільки скинути зайву вагу, але зміцнити здоров’я. А ще, речовини, якими багата ця зелень, допомагають навіть під час дієти зберегти працездатність і бадьорість духу.

Листя руколи багаті клітковиною, а значить, вони дають відчуття ситості, що так важливо при боротьбі із зайвою вагою.

Кулінарія

Рукола, завдяки своєму специфічному смаку, дуже вигідно себе показує в салатах. Але слід пам’ятати, що, використовуючи руколу, слід з обережністю вибирати інші інгредієнти для салату, оскільки вона не переносить сусідства з овочами, які виділяють етилен.

Салати з руколою — рецепти яких наведено нижче, прості в приготуванні і мають свіжий небанальний смак.

Рукола з креветками

Для приготування цього салату вам знадобиться не більше десяти хвилин.

Інгредієнти: невеликий пучок руколи, 400 г великих очищених креветок, 50 г пармезану, 400 г помідорів чері, по одній столовій ложці оливкової олії і бальзамічного оцту, сіль, перець.

Креветки обсмажуємо в столовій ложці рослинного масла, додаємо сіль і перець, потім викладаємо на серветки, які вберуть зайвий жир. Помидорки нарізаємо на половинки, сир струганной тонкими скибочками овощерезкой. Всі інгредієнти змішуємо.

Заправляємо салат оцтом, сіллю і перцем.

Салат з руколи з креветками — відео

Рукола з гранатом

Інгредієнти: зерна граната, пучок руколи, пармезан, оцет і оливкове масло. Салат викладаємо на дно тарілки, зверху — шар натертого на дрібній тертці пармезану, потім — зерна граната. Заправка: бальзамічний оцет і оливкове масло.

Також рукола доповнює смак рибних і м’ясних страв, вареної картоплі. Свої специфічні нотки вона вносить і в звичайні салати і овочеві рагу, роблячи їх смак незабутнім і неповторним. З насіння цієї рослини готують пікантну гірчицю.

Поводження з руколою вимагає кілька секретів: травку слід рвати руками і вживати в їжу відразу, інакше вона втратить свої цілющі властивості.

Косметологія

Крім цього, руколу слід вживати в їжу тим, хто піклується не тільки про своє здоров’я, але й про красу. Цей чарівний салат зміцнює нігті, надає блиск волоссю і молодість шкірі. Рукола входить до складу деяких масок.

2 столових ложки подрібненої руколи, 2 ложки м’якого сиру і сметани перемішати до стану кашки. Нанести на обличчя на 15 хвилин, змити відваром петрушки.

Відбілююча:

Дві столові ложки пюре з руколи змішати з соком лимона, змити водою кімнатної температури.

Рукола — корисні властивості якої стали відомі нам тільки недавно, була популярна ще серед знаті в Стародавньому Римі. Любила рокети-салат (саме так називають цю рослину у Великобританії) і королева Англії Єлизавета I, яка відмовлялася сідати за стіл, якщо там не було її улюбленою зелені. А ось в Росії доля руколи була не самою завидною — її почали вирощувати як корм для худоби, пізніше її стали іменувати заморської капустою.

Як бачимо, рукола має масу корисних властивостей, важливо тільки правильно вибрати цей салат.

Купуючи руколу, зверніть увагу на те, щоб її гілочки були яскраво-зеленого кольору. Пам’ятайте, чим старше рослина, тим інтенсивніше і гостріше у нього смак і запах. А це до смаку далеко не всім.

Набагато приємніше вживати молоді пагони рослини, які мають не такий виражений аромат і смак.

Рукола: вирощування

Цю ультрамодну зелень люблять не тільки за її смак, аромат і масу корисних властивостей, а й за її невибагливість. Будучи, по суті, бур’яном, вона не вимагає особливого догляду і зусиль при вирощуванні. Рукола відмінно буде рости і в горщику в квартирі, і на городі.

У відкритий грунт руколу можна висіяти відразу після танення снігу на глибину близько двох сантиметрів. Все, що від вас вимагається далі — це регулярний полив та видалення бур’янів. Якщо вашої травичці буде достатньо вологи, то її листя будуть м’якими, соковитими і з ніжним смаком.

Якщо ж полив недостатній, то всю енергію рослина витратить на розвиток суцвіть, а листя будуть дрібними і не соковитими.

Повторно руколу можна висіяти в третій декаді серпня, вона не боїться зниження температури до — 8 градусів, тому буде радувати вас своєю соковитою зеленню до самої зими.

Їжте руколу і будьте здорові!

Що ще почитати?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!