Козяче молоко корисні властивості напою

Козяче молоко корисні властивості напою

Козяче молоко корисні властивості напою

Не секрет, що не тільки корова здатна давати молоко, а й коза теж. Здавна відомі цілющі властивості даного виду молока. Отже, козяче молоко, корисні властивості.

Першим ділом, слід зазначити, що козяче молоко особливо є корисним при шлункових захворюваннях, а також анемії, втрати зору і діатезі. Воно також кращим чином підходить у випадках необхідності штучного вигодовування немовлят, і навіть підсисних цуценят, кошенят.

На гірських курортах Швейцарії козячим молоком в давні часи лікували хворих на сухоти, анемією і рахіт. Швейцарці також козяче молоко додавали в коров’яче, коли здавали його на сироварні. Може бути, саме тому швейцарські сири мають їх своєрідним смаком, може бути, саме завдяки додаванню козячого молока так відомі, і улюблені, по всьому світу швейцарські сири.

Не секрет, що популярні в наш час йогурти походять від козячого молока. З болгарського йогурту, який був приготований з козячого молока, відомий професор Мечников зумів виділити цілющий лактобаціллін.

Парне козяче молоко, виведене недавно, має корисні бактерицидні властивості. Біологічно активні речовини, що містяться в ньому (в коров’ячому молоці їх яких немає) дозволяють козячого молока довгий час зберігається свіжим, при кімнатній температурі протягом трьох днів воно не скисає, що стосується зберігання в холодильнику, то там воно може зберігатися більше тижня. Таким чином, найбільш корисними властивостями володіє парне козине молоко, після чого, з кожною годиною корисні властивості його втрачаються.

Корисні вітаміни та мікроелементи, які так багате козяче молоко є дуже важливими і необхідними для організму людини. Наприклад, в ньому міститься велика кількість калію, роль якого особливо значна в діяльності серцево-судинної системи. Порівнюючи з коров’ячим молоком, в козячому молоці вміст кобальту в разів перевищує його вміст у коров’ячому.

До складу козячого молока входить вітамін В12, він є відповідальним за кровотворення, а також контролює обмінні процеси.

Дане молоко є спорідненим жіночого молока, в основному через вміст великої кількості бета-казеїну. Якщо дитина переможений таким захворюванням, як рахіт, то йому особливо корисно пити козяче молоко, таких дітей воно поставить на ноги швидше, ніж коров’яче молоко. Молоко кози містить більшу кількість сіалова кислоти, вона, в свою чергу, входить в структуру бар’єрів імунітету організму.

Відомо, що в козячому молоці жирові кульки значно дрібніші, ніж у коров’ячому, завдяки цьому воно краще засвоюються людським організмом. При жирності чотири відсотки — молоко кози засвоюється практично на сто відсотків. Також воно містить менше молочного цукру (знову ж таки в порівнянні з коров’ячим), таким чином, воно не викликає діареї, відмінно підходить тим людям, у кого лактоза засвоюється погано.

Що стосується змісту основних харчових інгредієнтів, таких як білки, жири і вуглеводи — в козячому, а також у коров’ячому молоці, їх зміст досить схоже, проте відмінність полягає в наступному. Відрізняється якісний склад двох видом молока.

При перетравленні козячого молока в шлунку людини згусток значно меншої щільності, це, в свою чергу полегшує обробку даного згустку травними ферментами.

Козяче молоко, корисні властивості якого відомі людям досить давно, є незамінним джерелом вітамінів для організму людини.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!