Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті (дієта №9)

Лікувальне харчування при цукровому діабеті відіграє ключову роль. І немає принципової різниці, користується хворий інсуліном або приймає пероральні цукрознижувальні препарати. Режим харчування дрібний (5-6 разів на день). У зв’язку з порушеною функцією печінки всі страви готують переважно у відварному вигляді і на пару. Ефективність дієтотерапії цукрового діабету обов’язково контролюється періодичним виміром рівня глюкози крові натще і через 2 години після прийому їжі. Якщо спостерігається відхилення від контрольних показників обов’язково проводять корекцію дози цукрознижувальних препаратів і зміна раціону харчування.

Поява ацетону в сечі і фруктового запаху з рота свідчить про дефіцит вуглеводів в організмі, часто за рахунок недостатньої кількості вуглеводів в раціоні. У цьому випадку обов’язково проводять. корекцію дієтичного режиму. У зв’язку з особливою чутливістю нирок при цукровому діабеті рекомендується обмежити в раціоні кількість білка.

Широко вводять продукти поліпшують жировий обмін і функцію печінки: сир, вівсянку, висівки, шипшина, масло переважно рослинна та ін.

Перелік рекомендованих продуктів і страв.

Хліб і хлібобулочні вироби. Хліб переважно чорний або спеціальний діабетичний — 200-300 г в день

Супи. Переважно на овочевому відварі. На слабкому м’ясному і рибному бульйоні з овочами 1-2 рази на тиждень.

Страви з м’яса і птиці. Яловичина, телятина, птиця, кролик у відвареному і холодці вигляді.

Страви з риби. Переважно нежирні сорти риби (судак, тріска, щука, навага, сазан) у відварному вигляді.

Страви і гарніри з круп, бобових, макаронних виробів. В обмеженій кількості (вживати зрідка за рахунок зменшення кількості хліба).

Страви і гарніри з овочів і листяної зелені. Капуста білокачанна, салат, бруква, редиска, огірки, кабачки. Картопля, буряк, морква (не більше 200 г на день).

У добу рекомендується вживати 800-1000 г овочів в сирому, вареному і печеному вигляді.

Страви з яєць. Цільні яйця (не більше 2 шт в день) некруто, у вигляді омлетів, а також для додавання в інші страви.

Солодкі страви, фрукти, ягоди. Кислі та кислосладкие сорти фруктів, ягід (яблука антонівські, лимони, апельсини, червона смородина, журавлина та ін) до 200г в день в сирому вигляді, у вигляді компотів на ксиліт, сорбіт або інших сахарозаменителях.

Молоко та молочні продукти. Молоко, кефір, кисле молоко, сир натуральний, сир, сметана, вершки в обмеженій кількості.

Соуси і прянощі. Негострі соуси на овочевому відварі, молочні.

Закуски. Салати, вінегрети, заливна нежирна риба.

Напої. Чай, чай з молоком, кава неміцний, томатний сік, фруктово-ягідні соки з кислих сортів ягід, фруктів.

Жири. Вершкове масло, олію, до 2 столових ложок в день (у вільному вигляді і для приготування їжі).

Набір продуктів і добову калорійність змінюють залежно від форми тяжкості основного і супутніх захворювань.

Література

Довідник з дієтології / Под ред. А.А. Покровського, М.А.

Самсонова.-М. Медицина, 1981, 704с.

Харчові продукти в лікувальному харчуванні / Котов О.І. Корзун В.Н. — К. Здоров’я, 1985, -144с.- (Б-ка практ. Лікаря).

Довідник медичної сестри по догляду / Н.І.Белова, Б.А.Беренбейн, Д.А.Велікорецкій идр .; Під ред. Н.Р. Палеева.-М.: Медицина, 1989.-528с.

Раціональне харчування / Смоляр В.І.-Київ: Наук.думка, 1991.-368с.Фізіологія травлення. У серії «Керівництво по фізіології» .1974. Изд-во «Наука», Ленінгр.отд., Л.-761с.

Більше про діабеті читайте в спецрозділ ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!