Молочна сироватка — користь і корисні властивості молочної сироватки

Молочна сироватка - користь і корисні властивості молочної сироватки

Молочна сироватка користь і корисні властивості молочної сироватки

Молочна сироватка — один із кисломолочних продуктів, які володіють особливою цінністю для організму. Сумно, але багато людей взагалі не вживають сироватку і вважають її відходом виробництва (вона утворюється при виготовленні сиру). А між тим, користь молочної сироватки для організму — величезна і не менш значуща, ніж користь молока та інших молочних продуктів (сиру, сиру, ряжанки, кефіру, йогуртів).

Які корисні властивості молочної сироватки?

Склад молочної сироватки багатий вітамінами: А, Е, С, вітамінами групи В, причому рідина містить досить рідкісні форми вітамінів В7 і В4. Користь холіну для організму проявляється в поліпшенні роботи мозку, посилення пам’яті. Багата сироватка кальцієм, 1 літр напою містить добову дозу кальцію дорослої людини і 40% від норми калію.

Також сироватка молока містить цінні мінеральні солі фосфору, магнію. У складі цієї рідини до 200 найменувань біологічно активних речовин, які найсприятливішим чином впливають на діяльність всіх систем і органів в організмі людини.

Вживання молочної сироватки благотворно впливає на травний тракт, очищає кишечник, нормалізує флору, виводить токсини, шлаки, стимулює роботу печінки і нирок. Також сироватка впливає і на наднирники, які виробляють гормони стресу, при вживанні сироватки робота поліпшується, і вироблення гормонів стресу без причини припиняється.

Користь сироватки і в її здатності знижувати апетит, багато дієти засновані на вживанні сироватки і дозволяють знизити вагу легко і безпечно для організму. З вуглеводів в сироватці міститься легко засвоюваних лактоза, що не викликає утворення жирів.

Цінна і білкова складова сироватки, цінні амінокислоти, що входять до складу рідини, життєво необхідні організму і беруть участь у білковому обміні та в кровотворенні.

Сироватка особливо корисна людям, страждаючим захворюваннями органів ШКТ: гастритами, колітами, панкреатитами, ентероколітами, дисбактеріозом, замками. Користь молочної сироватки для кровоносної системи також велика, вона сприяє профілактиці атеросклерозу, показана при гіпертонії, ішемічної хвороби серце, при порушеннях кровообігу в головному мозку.

Варто розповісти і про косметичні властивості сироватки. Цю рідину використовують в основі багатьох масок для шкіри обличчя і шиї, нею обполіскують волосся, щоб вони краще росли і не випадали. Сироватка молока — цінний загоює продукт, який допоможе при сонячних опіках.

Як отримують сироватку?

Сироватку часто можна зустріти у відділах магазинів, де продають молочні продукти. Також цю рідину можна отримати і вдома, в процесі приготування домашнього сиру. Для того щоб отримати сироватку, візьміть 1 літр свіжого молока і перетворите його в кисляк (можна просто залишити молоко в теплому місці, а можна для прискорення процесу додати ложку сметани або кефіру). Коли молоко сквасілось, його наливають в емальовану каструльку і нагрівають на повільному вогні. Слідкуйте за тим, щоб маса не кипіла, а просто грілася до температури 60-70 градусів.

Коли сирна маса відокремиться від сироватки, відкиньте масу в марлю і дайте стекти сироватці.

Отриманий сир готовий до вживання, а сироватка може бути використана в будь-яких цілях: як основа для супу (на її основі готують розсольники), як основа для дріжджового тіста (на сироватці воно виходить особливо ніжним м пишним), як лікарський продукт (пити чисту сироватку рекомендують і дорослим і дітям). Якщо діти відмовляються пити сироватку, її можна додавати в овочеві та фруктові соки. Такі «сироватково-сокові коктейлі» будуть особливо багаті вітамінами і мінералами.

При вживанні сироватки, слід пам’ятати, що вона надає легкий послаблюючий ефект, якщо у вас немає проблем з дефекацією, то не варто вживати цей напій перед виходом з будинку, перед довгою дорогою.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!