Пасха. Страви великоднього столу і рецепти пасхального столу.

Пасха. Страви великоднього столу і рецепти пасхального столу.

Пасха. Страви великоднього столу і рецепти пасхального столу.

Страви пасхального столу традиційно готуються заздалегідь: розписні яйця, паски, сирні паски і печиво, а також інші страви пасхального столу.

Вам в допомогу я підібрала традиційні рецепти пасхального столу.

З Світлим святом Великодня Вас! Христос Воскрес!

Православна Пасха, традиції святкування, страви пасхального столу

Православна Пасха в 2014 році починається 20 квітня, а в 2013 році вона почалася 5 травня.

Православна Пасха Світле Христове Воскресіння свято, яке завершує 7-тижневий Великий Піст.

До аждий рік святкування Великодня припадає на різні дати і рідко збігається з Католицькою Великоднем. Але в 2014 році Великдень всі християни святкуватимуть одночасно.

Пасх а — це насамперед релігійне свято християн, торжество Воскресіння Христового.

На Великодній службі, яка починається в ніч з суботи на неділю, освячується скоромна їжа, а потім нею ж розговляються (тобто припиняють піст).

Основними стравами за традицією є паску , фарбований Перші яйця, сирна паска. червоне вино. Вони неодмінно повинні бути на столі. Але розговіння — це тільки початок святкування Пасхи!

Традиційно на Великдень господині готували особливо багате і різноманітне святкове частування. Секрети випічки передавалися з покоління в покоління.

За святковим столом в цей день збиралися всі домочадці. Великодній стіл накривали на цілий день, особливу увагу приділяючи сервіровці столу, продумуючи прикраси та подачу страв. На пасхальному столі не було гарячих страв, тому господиня могла не обслуговувати гостей, а святкувати в місці з ними.

У цей день неодмінно потрібно було пригостити кожного прийшов в будинок людини.

На Світлу седмицю було прийнято ходити в гості і пригощати один одного пасками, фарбованими яйцями.

На великодньому столі повинні бути прості, недорогі, але надзвичайно смачні і обов’язково гарно оформлені страви.

Готують різноманітні страви з яєць: салати з яйцями, фаршировані яйця, холодець з вареними яйцями, яйця під соусом.

З м’ясних закусок перевага віддається м’ясу, запеченого шматком, або рулету з м’ясною або грибною начинкою, особливо популярні холодець і буженина. Не варто забувати і про рибних стравах, адже риба засвоюється набагато легше м’яса, що важливо після довгого посту. Для святкового великоднього столу прекрасно підійде солона або запечена «благородна» рибка, наприклад, сьомга або форель, а також заливне або солянка з осетра і стерляді Це можуть бути і порційні рулети з рибного філе або рулет з солоної риби.

Традиційні рецепти пасхального столу

Головне частування пасхального столу це паску і паска, можна сказати, що вони є символами самого свята.

Сирна паска

Поради з приготування паски

  • Сир для паски має бути кращої якості — свіжий, сухий, однорідний.
  • Не варто пропускати сир через м’ясорубку — він вийде роздавлений і в’язким.
  • У сирну масу можна додати шоколад, родзинки, цукати, лимонну цедру, корицю — залежно від вашого смаку. Ізюм треба перебрати, промити, просушити на рушнику. Мигдаль потрібно очистити (щоб шкірка легко знімалася, залийте його окропом і залиште на 20-30 хвилин), подрібнити.

Цукати потрібно дрібно нарізати, лимонну цедру натерти.

  • Замість ванілі можна використовувати ванільний цукор або ванілін.
  • Сирні паски традиційно роблять у вигляді чотиригранної піраміди. Для цього потрібна пасочницу — спеціальна розбірна форма з чотирьох дощечок.
  • Але можна зробити пасху в глибокій чаші круглої форми, а потім надати їй чотиригранну форму гострим ножем, змащеним розм’якшеним вершковим маслом.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!