Печія при вагітності

Печія при вагітності

Печія при вагітності

Печія під час вагітності – знайоме дуже багатьом явище. Чверть всіх вагітних знає про неї. Особливо часто печія відвідує майбутніх мам у другій половині вагітності. І дуже заважає відпочивати. Адже пекуча напасти любить підступити якраз під час релаксації – нічного сну або денної дрімоти.

Народний фольклор говорить, що у страждають печією матусь народиться малюк волосиста з густою шевелюрою. Але, як показує практика, мами лисенький малюків страждають нітрохи не менше.

Причини виникнення печії у вагітних

Печія під час вагітності виникає через гормональні і фізичних змін в виношувати дитину організмі. Зростаюча матка тисне на шлунок і підшлункову залозу, скорочуючи тим самим обсяг шлунка. А гормони вагітності розслаблюють не тільки матку, щоб вона росла і була затишним будиночком для малюка, але і сфінктер між стравоходом і шлунком. В результаті цього вміст шлунка частково перетікає назад в стравохід, викликаючи печію.

Також прогестерон уповільнює хвилеподібні скорочення шлунка, тому їжа повільніше перетравлюється і затримується в шлунку. Під впливом гормонів може збільшуватися і кислотність шлункового соку. На жаль, якщо є схильність до печії, то вона буде вашим частим гостем до закінчення вагітності.

Але втішний момент – на перебіг вагітності і розвиток малюка ця недуга впливу не робить.

Симптоми печії:

  • Напруга і здуття живота
  • Нудота
  • Кисла відрижка
  • Відчуття печіння за грудиною і в стравоході
  • Часта очищення горла – прокашліваніе
  • Надмірне слиновиділення і часте ковтання
  • До печії можуть привести:

  • Жирна їжа
  • Сильно зажарена їжа
  • Цукерки та інші солодощі, шоколад
  • Кава
  • Алкоголь
  • Куріння (підвищує кислотність шлунку)
  • Дуже багата їжа
  • Газовані напої
  • Спеції
  • Кислі соки
  • Цитрусові
  • Дуже холодні напої
  • Гострі соуси, майонези
  • Тісний одяг, сдавливающая живіт
  • Що потрібно робити, щоб уникнути нападів печії?

    • Їжте невеликими порціями
    • Ретельно пережовувати їжу
  • Вечеря повинна бути легким – не наїдатися на ніч
  • Не пийте під час їжі, щоб не розтягувати шлунок
  • Не лягайте відразу після їжі
  • Спіть з піднятою верхньою половиною тулуба
  • Уникайте трудноперевариваемой їжі – грибів, горіхів, чорного хліба
  • Вживайте молочні продукти, яйця, омлети, нежирну відварну рибу і м’ясо, вершкове масло, вчорашній білий хліб – так звані харчові антациди, які блокують кислотні викиди шлунка
  • Після їжі можна 15 хвилин пожувати жувальну гумку, вона простимулює вироблення слини, яка допоможе нейтралізувати кислоту
  • Якщо потрібно нахилитися – згинайте ноги в колінах, а не перегинати в талії
  • Носіть зручне і вільний одяг
  • Уникайте напруги і стресів, більше відпочивайте
  • Чим допомогти при гострій печії

    Вівсянка, молоко, сухий білий хліб, м’ятний і ромашковий чай, сік сирої картоплі, насіння соняшнику, сирі мигдальні горішки можуть вам допомогти. Також корисні киселі, як обволікаючий і заспокійливий шлунок блюдо. Але часто домашні засоби не допомагають, і потрібно звернутися до спеціальним лікарським препаратам – антацидним таблеткам, які, як і будь-яке інше ліки, повинні бути призначені лікарем. Але не намагайтеся гасити напади содою, вона дає лише короткочасний ефект, після якого виділення кислоти починається з новою силою.

    Крім того, содовий розчин легко всмоктується стінками шлунка і порушує кислотно-лужний баланс організму, викликаючи набряки.

    І найголовніше розраду – після пологів печія вас покине!

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!