При довжині тіла в 20-30 сантиметрів їжак звичайний досягає …

При довжині тіла в 20-30 сантиметрів їжак звичайний досягає ...

При довжині тіла в 20-30 сантиметрів їжак звичайний досягає ваги 600-700 грам, його можна знайти в лісах, на трав’янистих рівнинах, у чагарниках, на піщаній місцевості. Єжи воліють узлісся, переліски, невеликі галявини і заплави річок, уникають боліт і суцільних хвойних лісів.

Єжи ведуть в основному сутінковий і нічний спосіб життя. День проводять забравшись в густий кущ або зарившись у купу листя, сховавшись в низьке дупло або Вигніть ствол. На зиму їжаки впадають у сплячку.

Основу харчування їжаків становлять земляні хробаки, яких вони збирають з поверхні грунту, комахи та їх личинки, іноді жаби і жаби. Принагідно їжак може розорити гнізда мишоподібних гризунів і гніздяться на землі птахів.

Навіть велику здобич їжак не вбиває, а пожирає її живцем. Він вельми ненажерливий і за добу з’їдає їжі вагою близько чверті своєї маси.

Їжак малочувствітелен багатьох отрут і без шкоди для себе може їсти отруйних комах повністю, а жаб разом з їх жорсткою і отруйної шкірою, чого не роблять інші звірі або птахи.

Середній розмір відбитка передньої лапи їжака близько 3 см завдовжки, ширина відбитка задньої лапи близько 2 см, ширина слідової доріжки близько 7 см, задні лапи частково перекривають відбиток передньої. Пересувається їжак дрібним дрібочучим кроком, відносно повільно і дуже шумно, особливо якщо йде в кущах або високій траві.

Їжака без особливих зусиль можна наздогнати і зловити голими руками. Так як їжаки люблять як слід обнюхувати перешкода, то з пасток будуть більш ефективні ударної дії або з падаючою кліткою, як для лову птахів.

Крім того, їжака можна ловити на волосінь з невеликим гачком, на який насаджені земляні хробаки.

Єжи цілком їстівні, хоча і трохи специфічні на смак. Готувати їх м’ясо (смажити, варити або тушкувати) слід особливо ретельно, тому що зазвичай воно заражене паразитами.

Самий простий і зручний спосіб приготування їжаків — в глині. Випатраний їжак обмазується товстим шаром глини і закочується в багаття або лягає на вугілля. Приблизний час готовності — 1.5-2 години, голки і шкіра їжака відстануть разом з глиною.

Ще почитати :

У загальний розділ — Видобуток їжі

В розділ — Корисні дрібниці та поради

* викладені рекомендації — не є догмою, їх слід застосовувати творчо, погодившись з обстановкою.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!