Приготування хінкалі: рецепти, фото, відгуки.

Приготування хінкалі: рецепти, фото, відгуки.

Приготування хінкалі: рецепти, фото, відгуки.

Пельмені Приготування хінкалі: рецепти, фото, відгуки.

Шашлик. чанахи, хачапурі, хінкалі — цими стравами славиться грузинська кухня. Справжні горці здавна рубали м’ясо гірського козла кинджалами, щоб приготувати справжні хінкалі. Зараз страву поширилося і по рівнинним місцевостям, дісталося до Осетії і Абхазії, до м’яса відносяться вже не настільки вибірково, а для виготовлення фаршу використовують м’ясорубку. Але Грузія як і раніше неможлива без хінкалі. Ці цікаві грузинські пельмені можна їсти тільки руками.

Особливо, якщо ви сидите за столом із знаючими людьми. Щоб не упустити свою честь в очах справжніх грузин треба навчитися цьому ритуалу. Як б не обпалювали пельмені пальці, ні в якому разі не можна чекати, остиглі хінкалі стають неїстівними. А найголовніше в поїданні хінкалі — надкусити пельмень так, щоб не пролити ні краплі чудесного м’ясного соку, що скупчився всередині.

Якщо всі умови вдалося дотримати, можна сміливо вважати себе знавцем грузинського пельменного етикету.

Також як і в багатьох інших видах пельменів, начинка вважається найбільш правильною, коли вона не пропущена через м’ясорубку, а Порубльов ножем. Зелень в фарш додається за смаком — кухаря до цих пір не прийшли до єдиної думки щодо цього інгредієнта в страві. В якості традиційного напою під хінкалі сучасні грузини воліють світле гірке пиво.

Рецепти

Хінкалі

Інгредієнти:

  • Борошно — 3 склянки
  • Вода — 1 склянка
  • Яйця — 1 шт.
  • Сіль — за смаком
  • Фарш:

    • Баранина — 350 г
    • Свинина — 200 г
    • Ріпчасту цибулю — 3 шт.
  • М’ясний бульйон
  • Сіль, перець чорний і червоний — за смаком
  • Кріп, петрушка — за смаком
  • Борошно висипати у формі горбка на блюді, в центрі зробити поглиблення, влити в поглиблення теплу воду, додати яйце, сіль. Замісити тісто і поставити закритим на 20-30 хвилин дозрівати. По закінченні потрібного часу тісто розділити на шматки і розкачати тонкі коржі.

    Начинка на виноградному повинна бути приблизно дорівнює вазі тесту. Дуже важливо, щоб тісто в готових хінкалі не порвати. "Закривають" пельмені вузликом, збираючи кінці у маленькі складки. На верхівці пельменя необхідно залишити невеликий хвостик, за який його буде зручно тримати при їжі.

    Для приготування фаршу дрібно нарубати м’ясо і змішати його з нашинкованнимцибулею. Одержаний фарш розбавити заздалегідь заготовленим м’ясним бульйоном. Додавати стільки, скільки м’ясо зможе увібрати, саме таким чином всередині хінкалі з’являється знаменитий сік.

    Приправити фарш сіллю, перцем, зеленню.

    Варити хінкалі в підсоленій воді, готові хінкалі спливають наверх. Виймати необхідно акуратно, щоб не пошкодити тісто. На стіл грузинські пельмені подаються з зеленню, посипані чорним перцем.

    Хінкалі з білими грибами

    Інгредієнти:

    • Борошно — 1 кг
  • Яйця — 2 шт.
  • Вода — 1 1/4 склянки
  • Сіль — за смаком
  • Начинка:

  • Білі гриби — 500 г
  • Ріпчасту цибулю — 4 шт.
  • Рослинна олія — ​​2 ст. ложки
  • Сир сулугуні — 50 г
  • Кінза (рубана) — 2 ст. ложки
  • Вершкове масло — 100 г
  • Сіль, чорний мелений перець — за смаком
  • З борошна, води, яєць і солі замісити тісто.

    Дрібно нарізати цибулю та гриби, обсмажити на олії, охолодити. Після чого з’єднати з натертим на крупній тертці сиром і зеленню.

    Розкачати тісто в тонкий пласт і вирізати з нього кружечки. Покласти на середину кожного начинку, зібрати краї тіста над фаршем, надаючи виробу грушоподібної форми, і стиснути пальцями.

    Варити хінкалі в киплячій підсоленій воді протягом 7-10 хвилин, потім вийняти за допомогою шумівки і заправити вершковим маслом.

    Подавати хінкалі до столу поперчивши.

    Хінкалі з м’ясом або сиром

    Інгредієнти:

    • Борошно — 1 кг
    • Яйця — 2 шт.
    • Жирна яловичина (м’якоть) — 1 кг
  • Ріпчасту цибулю — 5 шт.
  • Сир сулугуні — 1 кг
  • Вершкове масло — 100 г
  • Зелень петрушки, кінза — за смаком
  • Сіль, чорний мелений перець — за смаком
  • Яйця, трохи води і сіль з’єднати з борошном і замісити круте тісто.

    Двічі пропустити через м’ясорубку м’ясо і ріпчасту цибулю, додати рубану зелень, сіль і перець, влити 1 склянку води, перемішати. Для сирної начинки натерти сир і змішати його з маслом.

    Розкачати тісто в тонкий пласт і вирізати з нього кружечки. Покласти на середину кожного фарш, краї тіста зібрати в центрі і стиснути.

    Варити хінкалі в киплячій підсоленій воді. Після того як хінкалі спливуть, варити їх ще 5 хвилин, потім вийняти за допомогою шумівки. Подавати хінкалі до столу посипавши перцем.

    Хінкалі по-грузинськи

    Інгредієнти:

    • Борошно (вищий сорт) — 500 г
    • Вода (кімнатної температури) — 1 склянка
    • Сіль — за смаком

    Фарш:

    • М’ясо (свинина, яловичина і баранина) — 250 г
    • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Кінза — 1 пучок
  • М’ясний бульйон — 60 г (або 50 мл води і 50 г вершкового масла)
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець (мелений) — за смаком
  • М’ясо з цибулею пропустити через м’ясорубку, додати бульйон, подрібнену кінзу, сіль, перець і ретельно все перемішати.

    Просіяти борошно гіркою на стіл, зробити в центрі поглиблення, влити в нього стакан води, всипати дрібку солі і замісити тісто акуратними круговими рухами, так щоб вода не витікала за борошно. Отримане тісто накрити харчовою плівкою і дати йому полежати 30-40 хвилин. Після вказаного часу розділити тісто на частини, розкачати в пласти і вирізати з них коржики діаметром 12 см.

    У середину кожного коржика покласти по столовій ложці з гіркою фаршу. Зліпити хінкалі і відварити їх в киплячій підсоленій воді.

    Хінкалі по-азербайджанські

    Інгредієнти:

    • Борошно — 2 склянки
    • Яйця — 1 шт.
    • Вода — 3/4 склянки
    • Сіль — за смаком
  • Баранина — 600 г
  • Ріпчасту цибулю — 4 шт.
  • Сік одного лимона
  • Топлене масло — 4 ст. ложки
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець (мелений) — за смаком
  • Бринза — 70 г
  • М’ясо нарізати невеликими шматочками, приправити сіллю, перцем і обсмажити на сковороді з розігрітим маслом.

    Потім додати лимонний сік, подрібнений обсмажену цибулю, сіль, перець, влити трохи бульйону, закрити кришкою і тушкувати до готовності.

    Замісити круте тісто з борошна, води, яйця і солі. Розкачати його в пласт товщиною 1 мм, нарізати його ромбами і відварити їх в киплячій підсоленій воді. Готовий хинкал відкинути на друшляк і заправити олією.

    У середину тарілки викласти м’ясо, навколо нього покласти хинкал і посипати страву тертою бринзою.

    Хінкалі з гарбузом

    Інгредієнти:

    • Борошно — 300 г
    • Рослинна олія — ​​2 ст. ложки
    • Сіль — 2 ч. Ложки
  • Вода (холодна)
  • Начинка:

    • Гарбуз — 300 г
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Сало (свиняче) — за смаком
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець (мелений) — за смаком
  • Борошно просіяти, влити олію, додати сіль і підливаючи воду, замісити дуже густе тісто. Гарбуз, цибулю і сало нарізати дрібними кубиками, посолити, поперчити і ретельно перемішати.

    Тісто розкачати в тонкий пласт, вирізати з нього коржики, покласти в середину кожної начинку і зліпити хінкалі. Варити хінкалі в киплячій підсоленій воді до готовності.

    Аварські хінкалі

    Інгредієнти:

    • Борошно — 1 кг
    • Сода — 1/2 ч. Ложка
  • Яйця — 2 шт.
  • Кефір — 200 мл
  • Сіль — за смаком
  • Баранина — 1 кг
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Томатне пюре — 40 г
  • Топлене масло — 80 г
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець (мелений) — за смаком
  • Нарізати м’ясо на порційні шматки, покласти в каструлю, залити холодною водою і довести до кипіння бульйон на сильному вогні. Після чого зняти піну і варити на слабкому вогні до готовності м’яса.

    Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на топленому маслі до світло-золотистого кольору. Потім додати борошно, томатне пюре, ретельно перемішати і пасерувати ще кілька хвилин. Додати гарячий бульйон і довести соус до консистенції сметани.

    Зняти соус з вогню і змішати з товченим з сіллю часником.

    Борошно просіяти гіркою на стіл, зробити в середині поглиблення, покласти в нього сіль, соду, влити яйця і кефір. Замісити однорідне круте тісто, скачати його ковбаскою, нарізати на шматки і трохи придавити кожен хинкал в центрі.

    Вийняти з бульйону м’ясо, процідити бульйон і знову довести до кипіння. У киплячий бульйон покласти хинкал і варити, помішуючи до тих пір, поки тісто не спливе. Вийняти хинкал шумівкою, полити топленим маслом і розкласти по тарілках разом з м’ясом.

    Подавати хинкал до столу з соусом.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!