Рецепт варення з гарбуза, ківі й апельсина

Рецепт варення з гарбуза, ківі й апельсина

Рецепт варення з гарбуза, ківі й апельсина

Всі ми були маленькими дітьми, і напевно у кожного залишилося в пам’яті бабусине варення, яке з банки діставалося столовими ложками. Хтось любив полуничне, а комусь подобалося малинове або абрикосове варення. У наші дні мало хто займається варінням фруктів, віддаючи перевагу магазинним джем, забувши про те, наскільки смачним буває домашнє варення.

Якщо вас бентежить тривалість приготування цих ласощів, можна підібрати такі рецепти, які займуть у вас від сили хвилин двадцять, та й процедура приготування виявиться досить простий. Найкраще буде звернути свій погляд на екзотику, тобто зварити варення не зі звичних фруктів, які зазвичай збираються на дачі, а, наприклад, з банана або ківі. Можемо запропонувати вам цікавий рецепт варення, що пояснює, як приготувати його з ківі і банана. Його краса в кількох моментах:

  • воно демісезонне, інгредієнти для нього легко купити, як влітку, так і взимку;
  • готується варення протягом 15-20 хвилин, не вимагаючи ніяких спеціальних навичок та здібностей;
  • його можна готувати порційно або на консервацію.

Рецепт варення з ківі і банана

Є кілька способів його приготування: на газовій плиті або за допомогою хлібопічки. Але так як даний агрегат є не в кожному будинку, та й не кожна піч має опцією варіння варення, варто зупинитися на приготуванні на газовій плиті.

Інгредієнти:

  1. ківі — від 6 до 8 штук;
  2. банан — 1-2 штуки;
  3. цукор — 250 грам або, якщо простіше, один стакан;
  • лимон 1/2 шт;
  • желатин — 1 чайна ложка.
  • Спосіб приготування

    Кількість бананів впливатиме на кінцевий колір варення, якщо хочеться смарагдового відтінку, то вистачить однієї штуки, якщо хочете більше жовтизни, то бананів треба брати більше.

    Фрукти треба помити і почистити. Після чого нарізаємо їх невеликими кубиками, майже як інгредієнти для салату Олів’є. Якщо немає бажання різати кубиками, можете нашаткувати їх невеликими шматочками. Тут головне, щоб вони були невеликого розміру. Насипте це все в одну ємність, яку потім знадобиться ставити на вогонь.

    Перемішувати фрукти відразу не обов’язково, так як спочатку треба додати в них цукор, желатин і лимонний сік, який ви видавіть з лимона.

    Далі необхідно взяти толкушку і потовкти вийшла суміш. Напружуватися сильно не треба, адже ви не пюре з картоплі робите. Вам треба лише злегка притиснути фрукти і розбити занадто великі шматки. Потім вам треба все добре перемішати, щоб вийшла однорідна суміш.

    Деякі домогосподарки рекомендують використовувати замість толкушки блендер, але тоді вийде каша, а під час їжі ви не будете відчувати шматочків фруктів на язиці.

    Настала пора поставити варення з ківі і банана на вогонь. Чекаєте, поки суміш не закипить, після чого даєте їй ще 5-6 хвилин потомитися на крихітному вогні, так, щоб злегка булькало, і можете вимикати газ. Даєте варенню охолонути і можете подавати на стіл.

    Зберігати його треба в холодильнику, якщо ви розклали його по розеток, або в коморі, якщо ви проводили повноцінну консервацію банок. У другому випадку слід враховувати такий нюанс, що кількість зазначених інгредієнтів не підходить для консервації, а варення в результаті буде на два-три рази поїсти ввечері всією сім’єю. Якщо хочете більше, то збільшуйте пропорції відповідно до рецепту.

    варення з ківі і банана намазане на шматочок білого хліба

    Варення з гарбуза з апельсинами

    Якщо ківі з бананами це для вас занадто екзотично, можете спробувати інший рецепт — варення з гарбуза з апельсинами. Рецепт приготування трохи складніше, але зате складові ближче за духом і обійдуться дешевше при покупці в магазині.

    Інгредієнти:

    1. гарбуз — в межах 1 кг;
    2. апельсин — 2-3 штуки;
    3. цукор — 800-1000 грам.

    Спосіб приготування

    Для початку гарбуз треба помити і очистити від шкірки і насіння. З апельсинами повторити те ж саме. Якщо немає насіння, вам буде менше роботи. Після чого апельсин треба пропустити крізь м’ясорубку або скористатися допомогою блендера, тому що нам потрібно апельсинове пюре або кашка.

    Отриману масу ми будемо намазувати на гарбуз. Використовувати можна навіть один апельсин (а не 2-3), але тоді смак загубиться на тлі гарбуза.

    За бажанням, гарбуз нарізаємо часточками, кожна з яких не повинна бути товще одного сантиметра, або невеликими кубиками. Ми радимо зупинитися на часточках, так як це швидше.

    Беремо емальовану каструлю і викладаємо на дно каструлі гарбуз. Так як нам треба зробити заготовку багатошаровою, не треба відразу всю гарбуз переміщати в ємність. Виклавши дно гарбузом, змащуємо його апельсиновим пюре і посипаємо цукром. Залежно від бажаної солодкості, кількість цукру можна варіювати в межах 200 грам в будь-яку сторону.

    Під час готування розподіляйте інгредієнти рівномірно, щоб у вас кожен шар був однаковим, і не вийшло так, що потім у вас нагорі залишиться багато гарбуза або цукру.

    Коли всі складові варення опиняться в каструлі, у вас повинно залишитися трохи місця до краю, адже нам доведеться доливати туди воду і ставити все це на вогонь. Однак перш, ніж приступати безпосередньо до варіння, дайте суміші відстоятися 12 годин, і тільки потім заливайте її. Води треба небагато, всього один стакан.

    Коли заготовка закипить, дайте їй поваритися на вогні близько півгодини, не більше. Тепер можна заливати варення в приготовані банки і закочувати їх кришками. Зберігати вийшло варення з гарбуза з апельсинами треба в прохолодному і темному місці.

    варення з гарбуза і апельсинів

    Варення з кульбаб

    Кожній домогосподарці, спробувати хоч одного разу це ароматне і дуже незвичайне варення, неодмінно захочеться додати його в домашнє меню. Воно нагадує про весняний сонечку, а у вухах чується дзижчання працьовитих бджіл, коли ложка з одуванчіковий варенням виявляється в роті.

    Приготувати варення з кульбаб рецепт допомагає, але його, взагалі-то, робити зовсім нескладно. Для приготування необхідно зібрати близько 400 травневих кульбаб з жовтими голівками, без стебел, але з чашолистками. Збирати їх краще на березі струмка, озера чи річки і в лісі.

    Користь одуванчикового варення

    Кульбаби використовуються для того, щоб лікувати хвороби шлунка, водянку, геморой і запори. Щоб позбутися кашлю, листя квіток скурює, замінюючи ними тютюн. У Китаї кульбаби вважаються овочами, там їх застосовують в їжу ще з давнини.

    Крім варення, з квіток робиться також і вино. Кушая одуванчіковий варення, можна вивести камені з нирок.

    Приготування одуванчикового варення

    Квітки кульбаб промийте і залийте парою склянок холодної води, потім дві хвилини кип’ятіть. Покладіть шматочок чистої марлі на друшляк і відкиньте кульбабки на неї. Далі ретельно відіжміть марлю.

    В жовту воду, яка була віджата, висипте 7 склянок цукру, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після того як вода з цукром закипить, кип’ятіть сім хвилин. Варення з кульбаб готово!

    Розлийте його по чистим скляних банках і закрийте їх кришками.

    Складний спосіб приготування одуванчикового варення

    Залиште квітки на добу в холодній воді, а потім відіжміть їх. Налийте півлітра води і прокип’ятіть протягом п’ятнадцяти хвилин. Додайте один або два нарізаних лимона разом з цедрою за 3 хвилини до закінчення варіння, прокип’ятіть і дайте настоятися ще добу. Потім процідіть і викиньте лимони і квітки.

    Додайте один-півтора кілограма цукру у відвар і варіть в два-три прийоми одуванчіковий варення, поки воно не стане в’язким, як мед, та й такого ж кольору.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!