Рецепти салатів

Рецепти салатів

Рецепти салатів

Городній горошок ділиться на три групи: лущильний, цукровий і Напівцукрова. У незрілому вигляді насіння горошку лущильних сортів солодкі і великі, їх вживають у їжу в свіжому вигляді. Насіння цукрового гороху мають круглу форму, солодкі, злегка зморшкуваті, звідси їх назва — мозкові.

Вони-то і дають найсолодший, найвищої якості горошок.

Цукровий горох вживають у їжу в свіжому і консервованому вигляді. Для салатів частіше використовують консервований зелений горошок. Але можна користуватися і замороженим. Щоб підготувати заморожений зелений горошок для салату, його потрібно опустити в невелику кількість киплячої підсоленої води, довести до кипіння і варити 5 хвилин.

Потім воду злити, горошок остудити.

Цікаві та смачні сезонні салати готують зі свіжого зеленого цукрового горошку. Важливо тільки, щоб він був не перезрілий.

Рецепт салату зі свіжого горошку з редькою

200 г свіжого зеленого горошку, 150 г редиски, 50 г зеленої цибулі, 25 г зелені кропу, 1 ст. ложка оцту або лимонного соку, 30 мл рослинного масла.

Свіжий зелений горошок з’єднати з нарізаним кубиками редискою, нарізаною кільцями зеленою цибулею, дрібно нарізаним кропом, посолити, полити оцтом і рослинним маслом, салат перемішати.

Салат зі свіжого горошку з абрикосами — рецепт

200 г свіжого зеленого горошку, 150 г абрикосів, цукор — за смаком, 2 ст. ложки подрібнених волоських горіхів або мигдалю.

Абрикоси звільнити від кісточок і опустити на 1-2 хвилини в киплячу воду. Розм’якшені абрикоси протерти крізь сито, додати за смаком цукор. Опустити в теплу абрикосове пюре свіжий зелений горошок, перемішати.

Подавати салат охолодженим, посипавши горіхами.

Салат зі свіжого зеленого горошку зі смородиною

200 г свіжого зеленого горошку, 100 г ягід червоної смородини, 100 г ягід чорної смородини, 1 ст. ложка цукрової пудри.

Свіжий зелений горошок обережно перемішати з чорною і червоною смородиною, викласти в широку салатницю, посипати цукровою пудрою.

Рецепт салату зі свіжого зеленого горошку з яблуками і цибулею

200 г свіжого зеленого горошку, 200 г яблук, 100 г ріпчастої цибулі, 50 мл рослинного масла, цукор, сіль.

Свіжий горошок відварити в підсоленій воді (не закриваючи кришкою — так зберігається його колір), відкинути на друшляк. Яблука і цибулю очистити, нарізати дрібними кубиками. Все змішати, додати за смаком цукор, сіль, заправити салат олією.

Пісний салат з горошку і моркви — рецепт

200 г замороженого горошку, 30 мл рослинного масла, 100 г моркви, 50 г ріпчастої цибулі, сіль, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 качан салату.

У невеликій каструлі довести до кипіння підсолену воду. Викласти горошок, знову довести до кипіння і варити 5 хвилин. Воду злити.

Морква нарізати соломкою або натерти на крупній тертці, цибулю нарізати тонкими кільцями. Розігріти масло в сковороді на середньому вогні. Покласти в сковороду моркву, цибулю, посолити. Підсмажити овочі, постійно заважаючи. Додати горошок і лимонний сік. Зняти сковороду з вогню.

Нарізати листя салату на смужки шириною 5 мм і перемішати їх з овочевою сумішшю.

Рецепт пісного салату із зеленого горошку і маринованих грибів

200 г консервованого зеленого горошку, 200 г маринованих грибів, 50 г солодкого червоного перцю, 50 мл рослинного масла.

З консервованим зеленим горошком змішати нарізані кубиками гриби і солодкий перець. Заправити пісний салат рослинною олією.

Салат із зеленого горошку і маринованого буряка

200 г консервованого зеленого горошку, 200 г маринованого буряка, 100 г ріпчастої цибулі, 100 г моркви, 75 мл рослинного масла, зелень.

Моркву відварити і нарізати кубиками. Так само нарізати маринований буряк, дрібно нарізати цибулю. Підготовлені продукти змішати, додати горошок, заправити олією.

Посипати салат дрібно нарізаною зеленню.

Рецепт салату із зеленим горошком з овочами та горіхами

200 г консервованого зеленого горошку, 100 г огірків, 100 г помідорів, 10 волоських горіхів, 2 зубки часнику, 50 мл. рослинного масла, 1 ст. ложка лимонного соку, зелена цибуля, кріп, сіль.

Огірки та помідори нарізати кубиками, додати зелений горошок, посолити і перемішати. Ядра волоських горіхів стовкти, часник натерти на дрібній тертці, додати рослинне масло і лимонний сік, добре розмішати. Отриманою сумішшю заправити пісний салат із зеленим горошком.

Прикрасити нарізаною кільцями зеленою цибулею і гілочками кропом.

Салат із зеленим горошком з редискою

500 г свіжого зеленого горошку, 1 ст. ложка дрібно нарізаної зелені петрушки, 50 мл. рослинного масла, 1 ст. ложка оцту, сіль, мелений чорний перець, 200 г редиски, нарізаного тонкими кружечками, 10-12 листків салату.

Свіжий зелений горошок залити невеликою кількістю (150 мл) окропу і варити 3-5 хвилин. Відкинути горошок на друшляк і промити холодною водою, щоб він охолов. Редис нарізати дрібними кубиками. Для приготування салатної заправки у великій ємності збити рослинне масло з петрушкою, сіллю, оцтом і перцем. Додати до заправки варений горошок і нарізаний редис, ретельно перемішати.

Накрити і поставити в холодильник на 1 годину. Для подачі вистилати блюдо листям салату, ложкою викласти поверх листя пісний салат з горошку.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!