Рецепти з березовим соком: напої

Рецепти з березовим соком: напої

Рецепти з березовим соком: напої

Березовий сік — дуже цінний природний продукт. Завдяки своєму хімічному складу він має загальнозміцнюючу і тонізуючий ефект і має масу інших корисних властивостей. На Русі з березового соку здавна робили дуже смачні напої.

Чом би й вам не освоїти їх приготування? Рецепти з березовим соком пропонує AnyDayLife.

Березовий квас

Завдяки високому вмісту цукрів (в березовому соку міститься до 2% фруктози, глюкози і сахарози) березовий сік швидко починає бродити. Це його властивість використовують для приготування березового квасу. Є кілька рецептів квасу з березового соку, які ми пропонуємо вам спробувати.

Для приготування квасу по першому рецепту вам потрібні такі інгредієнти :

  • березовий сік — 1 л
  • дріжджі — 15 г
  • родзинки — 3 шт.
  • лимонна цедра — за смаком
  • Нагрійте сік до 35 градусів. Додайте в нього інші інгредієнти, перелийте в банку, щільно закрийте і залиште в темному прохолодному місці як мінімум на тиждень.

    Якщо ви вирішите скористатися другим рецептом приготування квасу, запасіться таким набором продуктів :

    • березовий сік — 5 л
    • дріжджі — 25 г
    • мед — 15 г
    • родзинки — 2-3 шт. на одну пляшку квасу

    Процес приготування не надто відрізняється від попереднього рецепта: в злегка підігрітий сік додайте дріжджі і мед. Розлийте рідина по пляшках і в кожну пляшку покладіть по 2-3 родзинки. Поставте пляшки в темне прохолодне місце.

    Квас буде готовий приблизно через 5 днів, але краще наполягати його протягом 1-2 тижнів.

    Березовий квас володіє досить тривалим терміном зберігання: ви зможете пити приготований квас до самого кінця літа.

    Березовик

    Березовик — Це алкогольний напій на основі березового соку. Готують його з додаванням горілки або портвейну. Пропонуємо три рецепти Березовика на вибір.

    Щоб приготувати березовик за першим рецептом, візьміть :

    • березовий сік — 5 л
    • портвейн — 750 мл
    • горілку — 500 мл
    • цукор — 1,2 кг
  • родзинки — 600 г
  • У бочонок заливають березовий сік, портвейн і горілку, додають цукор і родзинки і старанно перемішують вміст барильця до повного розчинення цукру. Щільно закупорити бочонок, ставлять його в холодне місце (переважно в холодильник) на 2-2,5 місяці. Після закінчення цього часу напій проціджують, розливають по пляшках, ретельно закупорюють і фіксують пробки дротом.

    Пляшки кладуть у льох або інше прохолодне місце в горизонтальному положенні.

    Для приготування Березовика другим способом вам знадобляться :

    • березовий сік — 5 л
    • портвейн — 1 л
    • цукор — 1,6 кг
    • лимони — 2 шт.

    У діжці змішують березовий сік, портвейн, цукор і подрібнені лимони (з шкіркою, але без насіння). Далі надходять так само, як і в попередньому рецепті. Напій можна вживати через три тижні, після розлиття з пляшкам.

    Третій спосіб приготування алкогольного напою з березового соку передбачає використання таких інгредієнтів :

    • березовий сік — 5 л
    • горілка — 1 л
    • цукор — 1,6 кг
    • дріжджі — 2 ст. л.
    • лимони — 2 шт.

    Березовий сік перелийте в емальований таз додайте цукор і перемішуйте, поки сік розчиниться. Поставте таз на вогонь і уварюють постійно помішуючи поки об’єм соку НЕ зменшиться на третину. Під час варіння час від часу знімайте піну.

    Зніміть таз із вогню й процідіть уварений сік через кілька шарів марлі в бочонок для напою. Остудіть сік до температури 40 градусів, влийте горілку, додайте розведені у кількості води дріжджі. Лимони наріжте кружальцями і теж покладіть в бочонок (попередньо переконавшись, що витягли всі кісточки).

    Поставте бочонок в тепле місце на 10-12 годин, щоб почався процес бродіння. Після цього заберіть його в холодильник. Через сім тижнів процідіть напій і розлийте по пляшках так само, як і в попередніх рецептах.

    Березове вино

    Вино з березового соку готується швидше, ніж березовик — його можна питиме вже через два тижні. Для приготування вина візьміть :

    • березовий сік — 6 л
    • біле столове вино — 1 л
    • цукор — 350 г
    • лимон — 1-2 скибочки
    • сухі дріжджі — 1/2 ч. л.

    Перелив сік в емальований таз, розчиніть у ньому цукор. Поставивши таз на вогонь, Уваров сік до обсягу 5,5 літрів, регулярно знімаючи піну. У бочонок покладіть лимон і вилийте вино, влийте гарячий березовий сок. Коли суміш охолоне до кімнатної температури, додайте дріжджі, перемішайте і залиште на 3-4 дні. Після цього закупорте ємність і поставте в прохолодне місце.

    Вино буде готове через два тижні.

    Також березовий сік можна змішувати з фруктовими та ягідними соками, трав’яними настоями і відварами — Вийде смачний, корисний і добре втамовує спрагу напій.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!