Салат «Бедана»

Салат

Салат "Бедана"

Салат з буряка. Салати з буряка популярні не тільки завдяки численним корисним властивостям буряків. Справа в тому, що буряк чудово поєднується з іншими овочами, а також низкою інших продуктів — наприклад, молочними (сиром, сиром і т.д.), пастою, крупами, фруктами і т.д.

Тому, незважаючи на тривалий час варіння буряка, господині терпляче чекають цілу годину, потім охолоджують буряк і використовують її в різноманітних салатах — у тому числі популярних «в наших широтах» оселедцем під шубою і вінегретом.

Втім, буряк можна не тільки відварювати (до речі, якщо розрізати буряк на шматки, час варіння можна трохи скоротити). Можна, наприклад, приготувати салат з запеченої буряка. Для цього коренеплоди слід вимити, обсушити і загорнути фольгу, зробивши для виходу пари пару проколів.

Потім буряк викладають на деко, посипане сіллю (для рівномірності запікання і в якості профілактики підгоряння), і випікають при температурі 180-200 градусів протягом приблизно 40-45 хвилин.

Правда, дієтологи говорять про те, що через тривалого періоду обробки буряк втрачає велику частину вітамінів і корисних речовин, і пропонують готувати салати з сирого буряка. У ній «вітамінний набір» зберігаються повністю. Перед приготуванням салату буряк рекомендується замаринувати в соку лимона або лайма.

Поєднувати сирий буряк в салатах рекомендується з такими овочами, як огірок, морква, редис, шпинат, різноманітна зелень.

Одним з найпопулярніших салатів є буряковий салат з часником. Відварну буряк заливають соусом з часнику, оцту, подрібнених горіхів, додають трохи солі, цукру, олії. Також популярні салати з буряка та сиру, буряка і чорносливу з горіхами.

Любителям далекосхідної кухні припаде до смаку гострий салат з буряка, часнику, червоного перцю і оцту.

Дачникам слід знати, що салат з буряка можна зробити не тільки з коренеплоду. Можна приготувати і салат з листя буряка, який не менш корисний.

Заправляти салати з буряка можна сметаною, майонезом, рослинним маслом. Якщо ви дбаєте не лише про смак, а й про здоров’я, кращої заправкою буде оливкова олія.

Буряк використовують не тільки для приготування свіжих салатів. Овоч можна консервувати, насолоджуючись взимку смаком закачування з буряка.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!