Салат з цвітної капусти — рецепт

Салат з цвітної капусти - рецепт

Салат з цвітної капусти — рецепт

Цвітна капуста — однорічна рослина, вельми поширена агрикультура, у різних сортів можливі різні кольори і відтінки, цінується за високі дієтичні та смакові якості. Цвітна капуста перевершує інші види капусти (у тому числі, і білокачанну) за вмістом білків і вітаміну С.

Цей чудовий овоч містить безліч корисних речовин, а саме: клітковину, вітаміни С, А, РР і групи В, сполуки калію, натрію, магнію, кальцію, заліза, активні флавоноїди. Регулярне вживання цвітної капусти в їжу є хорошою профілактикою онкологічних проблем і захворювань серцево-судинної системи. Цвітна капуста чудово засвоюється, тому вона особливо корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура, печінки і видільної системи.

Цвітну капусту навіть використовують для дитячого харчування, проте, її вживання в їжу при подагрі слід обмежувати.

З цвітної капусти можна готувати різні страви, наприклад, вона може бути одним з основних компонентів салатів.

Простий рецепт салату зі свіжої цвітної капусти

Інгредієнти:

  • капуста цвітна;
  • помідори стиглі щільні;
  • часник;
  • свіжа зелень різна (кінза, базилік, петрушка, та ін.);
  • масло рослинне холодного віджиму;
  • лимон.
  • Приготування

    Цвітну капусту розберемо на окремі дрібні суцвіття («ніжки» можна нарізати ножем). Можна робити салат із сирої цвітної капусти або бланшированной (тобто, треба скласти кочешки в ємність і залити окропом, через 2-3 хвилини воду зливаємо). Помідори нарізаємо скибочками, дрібно рубаємо зелень і часник. Всі підготовлене з’єднуємо в салатниці і заливаємо заправкою, приготовленою з рослинної олії з соком лимона.

    Перемішуємо салат і можна подавати до столу, але краще нехай постоїть хвилин 10.

    Для заправки замість суміші масла з оцтом можна використовувати несолодкий натуральний йогурт або майонез (краще домашнього приготування).

    Смачний салат з маринованої цвітною капустою по-корейськи

    Для початку запам’ятаємо, що паназіатська кухня (у тому числі, і корейська) не терпить поспіху і квапливості. Будемо готувати салат мінімум за 4 години до їжі, а краще за 8-12.

    Інгредієнти:

    • кольорова капуста — 1 качан середнього розміру;
    • морква — 1-2 шт .;
    • цибуля ріпчаста — 1 шт .;
    • перець солодкий — 2 шт .;
  • перець червоний гострий свіжий — 1 шт .;
  • часник — 3-5 зубчиків;
  • корінь імбиру свіжий — 1 шт .;
  • вода — близько 1 л;
  • цукор — 1 ст. ложка;
  • гвоздика — 3 суцвіття;
  • запашний перець горошком — 5-8 шт .;
  • насіння коріандру і фенхелю;
  • оцет натуральний фруктовий — 1-2 ст. ложки;
  • кунжутну олію;
  • свіжа зелень для оформлення (кінза, базилік, петрушка).
  • Приготування

    Найзручніше маринувати в скляній банці або керамічної ємності. Закладаємо на дно банки нарізану кільцями цибулю, крупно нарубані часник та імбир (корінець перед подрібненням треба очистити).

    Цвітну капусту розбираємо на дрібні суцвіття, моркву натираємо на тертці для корейських салатів, солодкий перець нарізаємо соломкою короткою. Все це теж закладаємо в банку.

    У ковшике варимо маринад. Доводимо воду до кипіння і одночасно розчиняємо в ній цукор. Додаємо гвоздичку, перець горошком, насіння коріандру і фенхелю.

    Проварюємо маринад протягом 3-5 хвилин.

    Вимикаємо вогонь, чекаємо ще 5 хвилин і вливаємо оцет, після чого заливаємо маринад в банку. Накриваємо кришкою, остуджують до кімнатної температури, потім поміщаємо банку на полицю холодильника або в інше прохолодне місце. Коли салат, на вашу думку, досить промаринується, злийте маринад, перекладіть салат в салатницю і заправте кунжутним маслом.

    Оформляйте зеленню і це чудове блюдо можна подавати до столу.

    Дієтичний салат з вареної цвітної капусти будемо готувати без цукру, оцту та інших інгредієнтів з різкими смаками (цибуля, часник, імбир, гострий перець). Для відварювання цвітної капусти до готовності потрібно не більше 5-ти хвилин.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!