Щербет своїми руками

Щербет своїми руками

Щербет своїми руками

Щербет домашній

Зробити щербет своїми руками? «Хіба це можливо?», Скажуть багато. Його роблять тільки на підприємствах громадського харчування. Раніше, я думав так само, поки власноруч в домашніх умовах, не зробив, як кажуть, досвідчену партію щербета. в точності такий же, який продається в магазинах, але тільки значно смачніше.

  • Все почалося з того, що ми з товаришем вирішили зайнятися виробництвом щербета. Але для початку, вирішили зробити щербет в домашніх умовах.

Якщо вийде, то будемо оформляти необхідну документацію і закуповувати обладнання.

Сам по собі процес варіння щербета досить простий, але потрібно дотримуватися всі пункти рецептури, інакше нічого не вийде. Саме це у нас і сталося, коли запустили першу партію.

Нічого страшного особливо-то не сталося, просто щербет (маса) ніяк не хотіла укріпляти. А справа вся в тому, що під час всього процесу варіння, необхідно постійно помішувати сировину в котлі.

Рецепт щербета

Засипаємо в казан цукровий пісок, потім додаємо води з розрахунку ¼ частину від маси цукрового піску, плюс згущене молоко. Варимо при постійному помішуванні (заважали дерев’яної веселки) при цьому, регулярно вимірювали температуру солодкої маси спеціальним вимірником температури.

  • Як тільки температура солодкої маси досягала позначки в 115 градусів, додавали кукурудзяну патоку (купували у Володимирській області на Новлянская крахмало паточном заводі). Після цього варили ще 15 хвилин і зливали готову масу, у кілька величезних каструль. Одночасно з цим, один працівник, обсмажував арахіс.

Після того, як готова маса в каструлях знижувалася до температури в 65 градусів, її зливали в чашку міксера і починали змішувати. Після декількох хвилин, додавали арахіс і ванілін.

Якщо арахіс додавати стільки, скільки потрібно за рецептурою, то жоден міксер НЕ провернёт готову масу. Тому ми зменшили його кількість, але в готовому щербет, його все одно було багато (в деяких магазинах навіть говорили, щоб арахісу було поменше).

  • Далі готову масу викладали у форми з харчової нержавіючої сталі і відносили на стелажі для затвердіння. Якщо процес варіння відбувався в суворій відповідності з рецептурою, то щербет ставав твердим вже через 2 години, а то і того менше.

Розповідаю це до того, що займаючись реалізацією готової продукції, в оптовиків, доводилося зустрічатися з іншими виробниками кондитерських виробів, в тому числі, був і один підприємець, який варив щербет в домашніх умовах протягом 3 років.

  • Якість його продукції трошки поступалося нашому, але тим не менш, цей бізнес дозволяв йому жити «на широку ногу».

Розповідаю я це з тієї причини, що технологія виготовлення щербета, досить проста, а термін придатності щербета становить 10 діб. Але в реальності він витримує 30 діб при літній температурі.

А в зимі пора року, може зберігатися в рази довше. Але, 2 коробки, тобто 10 кілограмів, продається за 2-3 дні, причому цей показник продажів був помічений в 90% торговельних точках.

  • Ще однією особливістю виробництва щербета є те, що це повністю безвідходне виробництво, тобто весь шлюб (невеликі повернення з магазинів і те, що не вийшло в процесі варіння) йде назад в котел на переварювання, причому, разом з арахісом, який після повторної варіння , надає готової масі особливий аромат і смак.

Але головне, що сподобалося в цьому виробництві це доступність інгредієнтів і 100% прибуток. А якщо виготовляти щербет домашній невеликими партіями в умовах, наприклад, приватного будинку, собівартість буде ще менше.

Разом з цією статтею читають:

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!