Великодній стіл: традиційні рецепти паски і паски

Великодній стіл: традиційні рецепти паски і паски

Великодній стіл: традиційні рецепти паски і паски

Пасха має свої традиційні страви. Ці страви несуть глибокий символічний зміст. Серед них на святковому столі обов’язковий паску зі здобного дріжджового тіста і паска з сиру.

Великдень — видозмінений артос, здоба, пишність, краса, так висловлюють турботу Господа про людей, його співчуття, милосердя, поблажливість до немочі людини.

Як правило, паски починають пекти в п’ятницю і печуть багато, щоб сім’ї вистачило на всі свята і було чим пригостити гостей. У Великодню суботу готують писанки. На Великдень паски, яйця, сир, м’ясо, ковбасу, хрін, вино кладуть у святкову кошик і святять у церкві, а повернувшись додому, розговляються за святковим столом. Через тиждень наступають Проводи або Провідне неділю, коли знову печуть паски, готують писанки і несуть все це на могили для вшанування пам’яті рідних. Правильно приготовлена ​​паска не черствіє тижнями, не втрачає свій аромат і красу.

А як її приготувати. розкажуть Розумні поради.

Паска — традиційний рецепт

  • На 1 л молока — 140 г дріжджів,
  • 5 склянок (1ст. — 250 г) цукру,
  • 3,5 кг борошна,
  • 12 штук (дюжина) яєць,
  • 0,400 кг масла,
  • 200 г маргарину,
  • 400 г родзинок,
  • 200 г апельсинових цукатів,
  • 200 г кураги,
  • 200 г мигдальних горіхів,
  • 200 мл раст. масла,
  • 20 крапель мигдальної ароматичної олії,
  • 3 ст. л. коньяку для випічки,
  • 1 ч. Л. солі,
  • 3 пакетика ваніліну (18-20 г),
  • цедра 1 лимона,
  • 100 г маргарину для змащування форм.
  • Приготування паски

    1. За давньою традицією тісто треба робити жовтим. Для цього слід відокремити жовтки від білків, відокремлені жовтки трохи посолити і на годину поставити в холодильник.
  • У велику миску розкришити дріжджі, всипати 3-4 ст. борошна, 1 ст. цукру і, помішуючи, вливати молоко.
  • Добре розмішати масу, накрити миску рушником, залишити в спокої на 30 хв.
  • Готуємо тісто. Окремо збити міксером білки з 2 склянками цукру і розтерти жовтки з рештою цукром.
  • Підігріти масло і маргарин.
  • Подрібнити цукати, горіхи, натерти цедру лимона.
  • Поступово додаючи борошно та інші складові, замісити тісто.
  • Білки додаємо вже наприкінці.
  • Потім тісто вимісити, додаючи потроху рослинне масло. Краще брати олія рафінована соняшникова навпіл з арахісовим маслом або оливковою.
  • Знову добре вимісити, підсипаючи борошно, щоб тісто відставало від рук, але в той же час було досить рихлим і еластичним.
  • Далі накрити миску з тістом рушником і поставити, щоб воно сходило.
  • Тим часом змастіть форми і включіть духовку, щоб розігрівалася.
  • Коли тісто виросте, заповніть їм форми. З цієї порції тесту вийде багато пасок, тому норму продуктів можна зменшити вдвічі. Зазвичай господині печуть і великі і малі паски.
  • Якщо форми однакові, то тісто розділяють на однакові кульки і, формуючи їх, ховають родзинки і цукати в тісто, щоб при випічці воно не приставало до форм.

  • Форми заповнити тестом на одну третину, вирівняти по колу, щоб тісто піднялося гіркою, прикрити рушником і залишити на 30 хв.
  • Спочатку поставити випікатися паски в менших формах, які швидше печуться, за той час добре підійде тісто у великих формах.
  • Через 30 хв. випічки слід заглянути в духовку і повернути форми, щоб паски випікалися рівномірно.
  • Повну готовність випічки перевірити дерев’яною скалочкой.
  • Спечені паски слід обережно вийняти з форми, поставити на піднос і прикрити рушником.

  • Після охолодження, їх прикрашають. Для помадки: 5 білків, 0,500 кг цукрової пудри, сік одного лимона.
  • Все це збивати 15 хвилин. Змастити верх паски і прикрасити цукатами, написами, посипати кольоровим цукром.

  • Інша помадка — 1 склянка 20-30% вершків збити міксером з 2 склянками цукрової пудри. Намазати і прикрасити.
  • Пасха подвійна

    • Цукор за смаком
    • Ряжанка — 3 літри
    • Мандаринова цедра — 10 грам
  • Сир 9% — 600 грам
  • Мелений кардамон — 1 щіпка
  • Вершкове масло — 100 грам.
  • Рецепт приготування:

    1. Нагріваємо на водяній бані ряжанку до появи пластівців і відкидаємо в марлю. Марлю зав’язуємо, підвішуємо і даємо стекти рідини. Таким чином, ми отримали топлений сир.
    2. Через сито протираємо звичайний 9% сир. додаємо цукор, цедру, м’яке масло і кардамон.

    Всі інгредієнти добре перемішуємо.

  • Викладаємо марлею пасочницу — форму для паски, на стінки і на дно викладаємо топлений сир. У центр викладаємо приготовану сирну масу.
  • На тарілку викладаємо пасочницу, накриваємо гнітом і відправляємо в холодильник.
  • Їжте таку паску із задоволенням!

    Пасха з додаванням згущеного молока

    Обдайте курагу окропом, осушите і дрібно наріжте. На ситі протріть сир і змішайте з м’яким маслом і двома сортами цукру. Далі додавайте сметану, курагу і згущене молоко.

    Добре розмішайте.

    Марлею застилаем форму для паски і наповнюємо її сирною масою. Накриваємо дерев’яною дошкою і ставимо гніт. Прибираємо паску в холодильник майже на добу.

    Інгредієнти: жирний сир сімсот грамів, масло з вершків сто тридцять грамів, жирна сметана сто тридцять грамів, двісті грамів згущеного молока, четверта частина склянки цукру, ложка ванільного цукру, вісімдесят грамів кураги.

    Бажання на паличках — незвичайний великодній рецепт

    На 1 кг свинини (окости) — 1 корінь моркви, половинка кореня петрушки, 1 головка часнику, 4 горошини чорного перцю, 2 горошини запашного перцю, 1 лавровий лист, 2-3 ст. л. ол. масла, сіль, сушені трави: базилік, розмарин, м’ята — по ч. л. невеликі гілочки яблуні, вишні або абрикоса.

    1. Свинину помити і добре витерти серветкою.
    2. Коріння моркви і петрушки вимити, почистити і порізати на довгі тонкі шматочки.
    3. На окосту ножем зробити глибокі надрізи, в які заправити підготовлені овочі, лавровий лист, порізаний часник.
  • Перемотати м’ясо міцною ниткою.
  • Змішати перець, трави, додати сіль за смаком. Посипати дошку цією сумішшю і розгортати по ній м’ясо, поки воно не покриється рівномірним шаром приправ.
  • Гілочки промити, поламати за розміром сотейника, покласти на дно, полити олією. Зверху покласти м’ясо і налити теплої кип’яченої води стільки, щоб вона покрила гілочки, але не доходила до м’яса.
  • Поставити в духовку на сильний вогонь приблизно на 20 хв. потім зменшити до мінімального і тушкувати 2 години.
  • Періодично слід підливати воду і перевертати м’ясо.
  • Блюдо на славу! Ароматне, соковите, ніжне м’ясо — відмінно підійде до великоднього столу!

    А як бонус подивіться, як можна пофарбувати крашанки оригінально і без хімії.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!