Вівсяна каша

Вівсяна каша

Вівсяна каша

Вівсянку зазвичай вважають англійським стравою. Однак рецепт вівсяної каші, «справжньої» вівсянки (oat porridge або просто porridge — Поррідж) родом з Шотландії. У середні століття основною їжею шотландських селян була густа охолоджена вівсяна маса, яку зберігали в спеціальних дерев’яних ящиках і вживали в їжу протягом декількох днів. Щільна вівсяна каша нарізалася скибками і подавалася на сніданок або, обсмаженої, на вечерю.

Слідуючи середньовічному шотландському рецептом вівсяна каша повинна готуватися з цільного або дробленого зерна (ніяких пластівців), тільки на воді, без молока або масла, і навіть без солі (що, втім, тільки на користь). Не допускається ніякого цукру або інших добавок, щоб зберегти особливий горіховий смак вівсянки. В крайньому випадку можна посолити готову кашу. Варити Поррідж потрібно на малому вогні, постійно помішуючи. Шотландці перемішують кашу спеціальним дерев’яним пристосуванням (spurtle) у вигляді товстої палиці, що нагадує ручку. (На Міжнародному конкурсі з приготування вівсяної каші, що проводиться щорічно в Шотландії, переможець отримує приз у вигляді золотого spurtle.) Що цікаво — примушували вівсянку правою рукою строго за годинниковою стрілкою. Вважалося, що це відлякує злий дух.

У наш час вівсянку часто готують в мікрохвильовці. Як до цього ставляться злі духи, поки невідомо.

В національних традиціях також було їсти вівсянку стоячи. Може бути з метою поліпшення травлення, але найвірогідніше селяни харчувалися «на бігу», в перервах між турботами завантаженого трудового дня.

Традиційну шотландську вівсянку можна їсти з молоком. Цікаво те, як саме це слід робити. На стіл ставимо дві миски: одну з гарячою кашею, другий — з холодним молоком або вершками.

Набираємо повну ложку каші, потім занурюємо її в молоко і тільки після цього відправляємо в рот. При цьому виходить контраст гарячого і холодного.

Деякі кажуть, що як варити вівсяну кашу, знають тільки в Шотландії. Швидше за все, і є цю «правильну» вівсянку можуть тільки там же, в крайньому разі, ще в Англії. Чому в інших країнах, особливо в Східній Європі, є безліч інших, більш смачних рецептів вівсяної каші — з цукром, медом, варенням, фруктами, горіхами і т.п. — Це науці невідомо.

Принаймні, шотландської та англійської. До речі, і в Східній Європі молоко або вершки — теж майже постійний інгредієнт в рецепті вівсяної каші.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!